Naděje pro Strýcovou a spol.? České kvarteto by mohlo být z přísné karantény propuštěno

- Filip Lefenda

Více než sedm desítek hráčů a hráček se v dějišti nadcházejícího grandslamu v Melbourne octlo ve svízelné situaci a nemohou opustit dva týdny hotelový pokoj. Nyní svitla tenistům, mezi něž se řadí i Češi Tomáš Macháč, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, naděje.

Lety z Dauhá, Abú Zabí a Los Angeles. Přesně ty se staly v minulých dnech osudnými celé řadě tenistů, kteří se přesouvali do australského Melbourne – dějiště nadcházejících turnajů, včetně toho grandslamového. Na palubě cestovali, nic netušící, s jednou či více nakaženými osobami. Místo původně plánované „měkké“ formy čtrnáctidenní karantény tak musí absolvovat nuceně tu tvrdou – bez možnosti opustit hotelový pokoj.

Vlna nevole, která se na stranách sportovců okamžitě vzedmula, bude mít však dost možná za následek změnu. Vláda státu Victoria zvažuje, že by vybrané hráče a hráčky z přísné varianty karantény propustila. I oni by pak měli možnost pět hodin denně trénovat.

„Pokud bylo v letadle třeba třicet lidí a byl v něm zaznamenán jeden případ koronaviru, který už ale není považován za aktivní, pak by tito lidé mohli být propuštěni z přísné karantény,“ citovala agentura AP Daniela Andrewse, premiéra státu Victoria.

Tamní úřady mezitím ve středu odhalily další tři zachycené případy koronaviru. Aktuálně už tak byli v Melbourne pozitivně testováni čtyři tenisté a šest členů doprovodu.

Kvůli pandemii onemocnění covid-19 odstartuje Australian Open letos až 8. února. Před jeho začátkem jsou ještě přímo v Melbourne na programu dva turnaje ATP 250 a dva podniky WTA 500. Muži absolvují rovněž týmový ATP Cup.