Program ani formát měnit nebudeme. Šéf Australian Open odmítá spekulace o možných změnách

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé Australian Open odmítají jakékoliv změny formátu či termínu úvodního grandslamového turnaje sezony. Odolávají tak tlaku téměř stovky tenistů, kteří uvízli v australském hotelu bez možnost jakéhokoliv tréninku.

„Několik hráčů přišlo s nápadem, že by se v mužském turnaji mohlo hrát jen na dva vítězné sety,“ uvedl japonský tenista Taro Daniel pro deník Herald Sun. „Protože i pro kluky, kteří mohou trénovat, nejsou podmínky zrovnal optimální. Mohou být jen dvě hodiny na kurtu a hodinu v posilovně, což není před případnými pětisetovými bitvami ideální.“

A to se jedná o šťastlivce, kteří se nepotkali s nikým nakaženým koronavirem. Pro ty, kteří cestovali v jednom ze čtyř letadel, které měly na palubě pozitivně testovaného člověka, nastaly krušné časy. Celé dva týdny musí strávit na hotelu a výjimka na trénink se jich netýká.

Hrát grandslamový turnaj na dva vítězné sety ovšem nefiguruje v žádném scénáři pořadatelů Australian Open. Stejně tak Craig Tiley, šéf turnaje a také Australského tenisového svazu, odmítá možnost, že by se grandslam posunul do jiného termínu. Start 8. února zkrátka musí být.

„Jsme grandslamový turnaj a naše plány se nemění. Mužské zápasy budou na tři vítězné sety, ženské na dvě vyhrané sady, k tomu směřujeme,“ uvedl Tiley. Ten navíc upozornil, že karanténa skončí ještě před začátkem přípravných turnajů na Australian Open, a tyto turnaje se mohou mírně posunout kvůli potřebnému tréninku.

„Dva nebo tři dny udělají obrovský rozdíl, hráči by tak měli pět, možná šest dní přípravy,“ připustil možnost, že by turnaje v Melbourne mohly začít později než 31. ledna.