Kolářova pohádka skončila pod vrcholem. Prosperitu ovládl Lestienne

- Jan Šimek

Do svého prvního finále vstoupil výtečně. Svého soka zatlačil a nakonec pro sebe získal dramatickou první sadu. Pak ale talentovaný český mladík Zdeněk Kolář začal kupit chybu za chybou, francouzský tenista Constant Lestienne mu ve zbylých dvou setech povolil jen tři gemy, otočil zápas a získal svůj první challengerový titul.

Devatenáctiletý český hráč začal parádně. V prvním setu vedl 4:1 a za stavu 40:0 měl při podání soupeře tři brejkboly. Zaplněná tribuna v Komenského sadech ho hnala dopředu, jenže Kolář ztratil sedm míčků za sebou a vzápětí sám přišel o servis.

Hned v následujícím gamu si ho vzal zpět a za stavu 5:3 servíroval na výhru, jenže přišel další brejk. Lestienne si přes shodu udržel své podání, a pak čistou hrou ukradl Kolářovi servis. V kritické chvíli ale rodák z Bystřice nad Pernštejnem zabral, dotáhl první set do tiebreaku, který zvládl lépe v poměru 7:5.

Ve druhém setu Francouz zpřesnil hru, dostal Koláře pod tlak, ten vypadl z rytmu a často chyboval. Za stavu 0:5 uhrál alespoň gem a zachránil se před hrozícím kanárem. Lestienne vyhrál za 20 minut hladce 6:1 a začínalo se od nuly.

Zlaté prasátko jako záchrana pro Francouze

Francouzský hráč odstartoval skvěle i třetí sadu, kdy Kolářovi ihned uzmul podání, pak si uhrál své a následně českého mladíčka znovu brejknul. Lestienne vedl 3:0, ale musel si dát pozor. Při svém servisu totiž musel odvracet brejkbol, což se mu povedlo i díky neuvěřitelnému prasátku. „Byl to klíčový moment utkání. Udělal jsem šťastný úder na síť. Kdyby Kolář snížil na 3:1, vypadalo by to jinak,“ přiznává třiadvacetiletý Francouz.

Ten nakonec zvítězil v poměru 6:2 a stal se vítězem letošního ročníku Prosperita Open. Vedle trofeje si z Ostravy odváží také šek na 6 150 eur. „Jsem velmi šťastný, protože jsem tu byl sám. Publikum sice nebylo vyloženě proti mě, ale drželo palce soupeři. Musel jsem zůstat soustředěný,“ říká Lestienne. „První set byl velmi těžký. Pak jsem zjistil, že pokud se zlepším, mám šanci vyhrát. Soupeř ve druhé a třetí sadě nehrál dobře. Naneštěstí pro něj udělal několik chyb, které mi pomohly,“ dodává.

První set vzal hodně sil, unavený Kolář pak uhrál jen tři gemy

Ve tváři Zdeňka Koláře bylo po finálové porážce patrné velké zklamání. „První set mi vzal hodně sil. Možná zbytečně, protože jsem to mohl uhrát relativně víc v klidu. Nemuselo to dojít až do tiebreaku,“ uvědomuje si český talent.

„Pak už mi chyběly síly. Tenhle týden jsem jich vydal velké množství. Constant hrál velice dobře, bezchybně. Možná jsem se někdy snažil až zbytečně moc vymýšlet a z toho pramenilo velké množství chyb,“ přemýšlí Kolář, který svůj pohádkový příběh sice nepodtrhl triumfem, přesto nemusí smutnit.

Vedle šeku na 3 600 eur se totiž v žebříčku ATP posune zhruba do poloviny třetí stovky. Hodí se připomenout, že do sezony vstupoval na 651. příčce. „Když jsem tady jel, nečekal bych to. Teď mě prohra samozřejmě mrzí. Je to velká škoda, ale tenisový život jde dál,“ dívá se dopředu.

Při svém prvním finále na challengeru prý nervózní nebyl. „Vůbec mě to nesvazovalo. Šel jsem do toho jako do každého jiného utkání. Nijak jsem to nepociťoval. Hrál jsem proti cizinci, lidé mě hnali dopředu. Pomáhá to, ale člověk se to snaží vnímat jen v některých situacích, kdy se potřebuje zvednout nebo zahrát dobrý balon,“ vysvětluje.

Teď jej čeká turnaj série Futures v maďarském Szegedu. „Odcestujeme asi až v pondělí, i když to bude těžký odjezd. Jsem dost unavený a mám bolavou ruku. To je ale život sportovců. Každý se s tím musí nějak poprat,“ uzavírá Zdeněk Kolář.


Galerie