Letošní finále Davis Cupu se uskuteční ve třech městech! Počítají organizátoři s diváky?

- Michal Hladký

Je tu další razantní změna v pořádání finále Davis Cupu. Mezinárodní tenisová federace (ITF) dnes potvrdila, že letos se od 25. listopadu do 5. prosince uskuteční souboj o slavnou trofej hned na třech místech, přičemž jisté je jen jedno z nich – španělský Madrid.

Z faktu, že by se mělo finále Davis Cupu 2021 pořádat ve třech městech, plyne jediný závěr. Mezinárodní tenisová federace počítá s tím, že se v hledištích objeví i diváci. „Tímto krokem dostaneme povědomí o turnaji k největšímu počtu lidí. Pozvedne to zážitek z akce jak u hráčů, tak u fanoušků,“ nechal se slyšet ředitel turnaje Albert Costa.

Nicméně počet změn nekončí. Od roku 2022 se zúží počet výběrů, které si zahrají finále Davis Cupu, na 16 z původních 18.

A v přelomovém formátu Davis Cupu 2021, v jehož rámci budeme moct fandit i české reprezentaci, vidí Costa i další pozitiva. „Díky tomuto provedení můžeme upravit hrací programy jednotlivých dnů tak, aby zápasy nekončily pozdě v noci a tenisté si mohli dopřát více odpočinku,“ říká.

Jak to bude vypadat v praxi? Základní pavouk bude čítat šest skupin po třech týmech, z každé z nich následně postoupí vítězové a celkově dvě nejlepší reprezentace z druhých míst.

Madrid uspořádá dvě skupinové fáze, stejný počet čtvrtfinálových duelů, obě semifinále a i samotný souboj o salátovou mísu. Každé ze zbylých dvou měst bude hostit dvě skupiny a jedno čtvrtfinálové klání.

Bohužel tuzemské fanoušky tenisové šílenství mine. Podle informací, které má k dispozici Tenisový svět, se Česko nehodlá v roce 2021 ucházet o pořádání akce.

Titul z roku 2019, kdy se Davis Cup premiérově konal v podobě závěrečného turnaje, bude obhajovat domácí Španělsko. To porazilo ve finále 2:0 na zápasy výběr Kanady. Finále Davis Cupu bylo v roce 2020 kvůli probíhající pandemii koronaviru odloženo.