Miklová o zdravotních problémech: Bylo to šílené! Bojovala jsem sama se sebou

- Michal Hladký

Dvaadvacetiletá Barbora Miklová rozhodně nebude vzpomínat na uplynulou sezonu v dobrém. Česká tenistka se potýkala se zdravotními trablemi a v žebříčku WTA se propadla z 590. pozice na současnou 624. Držitelka jednoho deblového titulu na okruhu ITF se o svých potížích rozpovídala pro Tenisový svět.

Minulý rok jste zakončila s poměrně děsivou bilancí tří výher a jednadvaceti proher. Čím to, že jste nedokázala navázat na povedené sezony 2018 (30/23) a 2019 (27/24)?
Byla jsem celý rok zraněná. Napřed jsem měla zánět v obou achilovkách, potom zase zánět v zápěstí. Nehrála jsem snad ani jeden zápas zdravá, na konci sezony jsem k tomu všemu chytila covid-19, který mě na tři měsíce vyřadil ze hry. Do toho ta zvláštní situace ve světě. Bylo málo tréninků a já se neměla od čeho odrazit.  

Měla jste někdy v kariéře už takové období?
V desíti letech jsem byla na operaci s kolenem, ale v té době jsem to nejspíše ještě tak nevnímala. Dva roky zpět jsem měla únavovou zlomeninu nártu, to jsem nemohla hrát asi tři měsíce. Nicméně v těchto letech jsem vždy po uzdravení vzala raketu a hrálo se dál. Teď jsem mezi zraněními odehrála vždy pár tréninků a přišlo něco dalšího. Takže tak hrozný rok mě ještě nepotkal.

Jak jste to snášela psychicky? Takovou dlouhou dobu neúspěšně bojovat se zdravotními problémy…
Bylo to šílené! Pak už jsem bojovala hlavně sama se sebou, vždy jsem totiž měla strach, že se znova zraním… A covid-19 mě dorazil úplně. Na druhou stranu jsem si říkala, že je lepší si to protrpět nyní, kdy se toho ve světě moc nehraje.

Spolupracujete s nějakým sportovním psychologem?
Ano. Pomáhá mi, a to nejen v tenisovém životě. (usmívá se)

Někteří sportovci mají dlouho po prodělání covidu problémy například s kondicí. Bylo tomu tak i u vás?
Ano, měla jsem těžší průběh a měsíc jsem nemohla na tréninku popadnout dech. Trénovala jsem po půl hodinách. K tomu se mi po dvou měsících objevovaly vysoké teploty a strašné bolesti hlavy, s čímž jsem dokonce dvakrát skončila u doktora. Teď už jsem v plné zátěži, ale stále regeneruji pomalu, proto potřebuji více odpočinku než kdy dříve.

A co ostatní zranění? Když pomineme trable s covidem, tak jste v pořádku?
Snad ano. Někdy se to trochu ozve, ať už achilovky nebo zápěstí. Doufám, že se to už nevrátí.

Teď k něčemu pozitivnímu. Na Instagramu jste si vybudovala početnou komunitu fanoušků a stala jste se jednou z tváří několika velkých značek. Jak moc byste se těmto aktivitám chtěla věnovat do budoucna?
Je to můj koníček. Baví mě fotit a propagovat věci, které denně používám. Určitě chci růst dál, nicméně tenis je samozřejmě stále na prvním místě.

Kdy se vrátíte do kolotoče turnajů? A jaké v nich budete mít v příští sezoně cíle?
Cíl je hlavně zůstat zdravá a hrát nejlépe, jak jen dokážu. (směje se) Naskočit na okruh bych chtěla v únoru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Miklová® (@barboramiklova)


Galerie