Čtveřice Čechů musí v Austrálii do přísné karantény, dva týdny budou bez tréninků

- Filip Lefenda

Početné řady tenistů, kteří musí v dějišti úvodního grandslamu sezóny absolvovat přísnou čtrnáctidenní izolaci bez možnosti trénování, se nadále rozrůstají. Podle posledních informaci se číslo blíží stovce. Mezi těmi, kteří nebudou moci dva týdny opustit hotelový pokoj, jsou rovněž Češi Tomáš Macháč, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková.

Dvacetiletý Macháč se minulý týden v Dauhá bez ztráty setu a podání ve dvaceti letech poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže Australian Open. Z Kataru ale odcestoval do dějiště grandslamu letadlem, na jehož palubě byl cestující s koronavirem.

Český talent tak bude muset v Melbourne absolvovat přísnější verzi čtrnáctidenní karantény – tedy tu bez možnosti opustit pokoj a trénovat. Dvacetiletý talent informaci potvrdil ČTK, více ale situaci komentovat nechtěl.

Podobný osud potkal také Barboru Strýcovou, o jejímž umístění do tvrdší podoby izolace informoval pro změnu Radiožurnál. „Bude těžké vyjít po čtrnácti dnech a hrát největší turnaj v nejlepší formě. V té prostě nebudu, ale nemohu propadat panice. Tenis hraji hrozně dlouho a za tu dobu ho hrát nezapomenu,“ citoval světovou deblovou dvojku právě Český rozhlas.

Zatímco se mnozí tenisté proti náhlé změně pravidel bouří, plzeňská rodačka má pro přísná opatření částečně pochopení. „Byli pět měsíců v úplném lockdownu, takže chápu, že se bojí, abychom jim se nic nepřitáhli,“ tuší čtyřiatřicetiletá Češka, která rovněž doplatila na jednoho pozitivně testovaného cestujícího z řad trenérů.

„Nezbývá než věřit, že po čtrnácti dnech půjdeme ven a budeme se moct normálně pohybovat, kde budeme chtít. To je to, co mě drží nejvíce nad vodou,“ pokračovala vítězka 2 singlových a 31 deblových turnajů WTA.

Na pokoji si svépomocí složila rotoped. „Na ráno mám naplánován trénink a po něm si dám oběd. Pak se koukám na seriály nebo filmy, čtu si, píšu si a takové věci. Odpoledne si udělám ještě jeden trénink, ať mám dva za den. Pak už to uteče a usnu,“ poodhalila Strýcová svůj improvizovaný pokojový program.

Během pondělního dopoledne postupně informovala výše uvedená média ještě o dalších dvou případech. Do přísnější formy karantény musí rovněž Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Vyhnou se jí naopak nejlepší Češi Karolína Plíšková, Petra Kvitová či Jiří Veselý. Oproti výše jmenovaným by tak měli mít možnost na pět hodin denně opustit pokoj a věnovat se tréninku.

Kvůli pandemie onemocnění covid-19 odstartuje Australian Open letos až 8. února. Před jeho začátkem jsou ještě přímo v Melbourne na programu dva turnaje ATP 250 a dva podniky WTA 500. Muži absolvují rovněž týmový ATP Cup.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova)