Hráči se bouří! Tohle je šílenost, kritizují tvrdou karanténu

- Jan Vojkůvka

Takto si svou cestu do Austrálie nepředstavovali. Čtyři nakažení covidem-19 ve třech leteckých speciálech připravilo aktuálně 63 tenistů o možnost opustit hotelový pokoj a jít trénovat. Naopak zůstali v absolutní izolaci, proti které se bouří.

„Čemu nerozumím je to, proč nám nikdo neřekl, že pokud v letadle bude jeden pozitivně testovaný člověk, tak všichni pasažéři budou muset být izolováni,“ napsala na Twitter Julia Putincevová.

„Dvakrát bych si pak rozmyslela, jestli bych se sem vypravila,“ dodala Kazaška, která navíc na hotelovém pokoji prožila nepříjemné chvíle s nezvaným hostem v podobě myši.

Mnohem více do hloubky problému zabředla Francouzka Alizé Cornetová, které se také nelíbí fakt, že musí být uzavřena na hotelovém pokoji bez možnosti tréninku. Opustit hotelový pokoj na pět hodin denně přitom mohou ti tenisté, kteří nebyli v kontaktu s nikým nakaženým.

„Bylo nám řečeno, že v letadlech budou oddělené sekce s 10 lidmi a pokud bude někdo z nich nakažený, bude tato sekce izolována. Nikdo nám neřekl, že izolují celé letadlo. Tohle je šílenost,“ rozčílila se. „Cítíme se sice poctěni a vděční za to, že jsme do Austrálie mohli přicestovat a neměli jsme mít tak tvrdá opatření jako ostatní, ale po australských občanech nikdo nechce, aby po čtrnáctidenní karanténě odváděli stoprocentní výkon v profesionálním sportu.“

„Riziko zranění je po dvou týdnech příliš velké. Možná se příliš zabývám svým úhlem pohledu, ale kvůli tomu tu přeci jsme,“ dodala Francouzka.

Podobně hovoří i Rumunka Sorana Cirsteaová. „Nemám nic proti tomu, že strávím 14 dní na pokoji a budu se dívat na Netflix. Je to splněný sen, absolutní prázdniny. S čím mám problém je to, že po 14 dnech na gauči bychom měli hrát ostré zápasy. To je ten problém, ne karanténa,“ řekla jasně.

Do Austrálie přicestovalo v průběhu posledních dní 1200 tenistů, trenérů a rozhodčích, mnoho z nich skončilo v absolutní izolaci kvůli pozitivně nakaženým v letadlech. To se nelíbí ani světové dvanáctce Belindě Bencicové.

„Přicestovali jsme na základě pravidel, které nám poslali. Když jsme dorazili, obdrželi jsme informace s více novými pravidly, o kterých jsme neměli ani tušení,“ podotkla. „Nestěžujeme si na to, že budeme v karanténě. Stěžujeme si na to, že budeme mít před důležitými turnaji nerovné podmínky v tréninku,“ upozornila.

Mnohých se totiž totální izolace netýká, na což někteří z hráčů upozorňují. A tak se v Austrálii, místo klidné přípravy na úvodní grandslam sezony, schyluje k pořádnému průšvihu, když emoce mnohými tenisty doslova cloumají.