Katastrofální scénář! V letadlech do Melbourne byli pozitivně testovaní, 47 hráčů nesmí vyjít z hotelu

- Jan Vojkůvka

To, čemu se Austrálie chtěla ze všech sil vyhnout, se nejspíš stalo. Země, která úspěšně bojuje s covidem-19 a má denní přírůstky v řádu jednotek nemocných, si nejspíš do Melbourne zavlekla nové nakažené. Na vině jsou letecké speciály z Los Angeles a Abú Zabí, ve kterých do Austrálie dorazilo i 47 tenistů, kteří nyní projdou tvrdou karanténou bez možnosti opustit hotelový pokoj.

Australský tenisový svaz po vleklém jednání dosáhl dohody s oficiálními úřady, že může pořádat Australian Open a přidružené turnaje, avšak za velmi přísných bezpečnostních opatření. Dokonce se povedlo vyjednat výjimku pro tenisty, aby mohli denně na pět hodin opustit hotelové pokoje a jít trénovat.

Australané na tuto možnost kývli, ale s velkým strachem. Covid-19 totiž ve své zemi zatím úspěšně potírají a přicestování stovek hráčů a jejich doprovodů bylo považováno za riziko nejen pro Austrálii, ale zejména pro stát Victoria. I proto se o výjimce tak dlouze jednalo a grandslamový turnaj musel být odložen až na 8. února.

Nyní se stalo to, čeho se v Austrálii obávali. V leteckém speciálu z Los Angeles, který mířil do Melbourne, se potvrdily dva pozitivní případy na přítomnost koronaviru. V letadle přitom bylo 24 hráčů a další desítky lidí z jejich doprovodů.

Pozitivní test na covid-19 měli jeden člen posádky a jeden z trenérů. Letadlo přesto do Austrálie odletělo. Všichni, co byli na palubě, však nyní budou muset podstoupit tvrdou čtrnáctidenní karanténu, pro níž neplatí vyjednaná výjimka o tréninku.

Ve výsledku to znamená, že hráči a trenéři nebudou smět opustit své hotelové pokoje. Mezi postiženými tenisty jsou například Viktoria Azarenková, Kei Nišikori, Guido Pella, Tennys Sandgren, Sloane Stephensová, Alison Riskeová, Nicholas Monroe, Marcos Giron, Artem Sitak, Vasek Pospisil či Pablo Cuevas.

Stejný osud přitom potkal i cestující z Abú Zabí, kde bylo na palubě 23 tenistů. Mezi nimi jsou například Sofia Keninová, Aryna Sabalenková, Garbine Muguruzaová, Elina Svitolinová, Belinda Bencicová, Maria Sakkariová, Bianca Andreescuová, Angelique Kerberová, Marta Kostjuková, Světlana Kuzněcovová, Julia Putincevová či Ons Džabúrová. Dohromady se jedná o 47 hráčů, kteří se budou muset podrobit tvrdým karanténním opatřením.

Prozatím nebylo zveřejněno bližší info o tom, zda při opakovaných negativních testech bude tenistům povoleno například během druhého týdne karantény jít trénovat. Informace z Austrálie hovoří zatím spíš o tom, že celých 14 dní stráví mezi čtyřmi stěnami svých pokojů a jejich příprava na úvodní grandslam sezony bude výrazně ovlivněna.