V Říčanech se koná soustředění tenistů. Chceme kluky stmelit, říká šéftrenér ČTS Stočes

- Marek Bartošík

Český tenisový svaz se o své hráče v době, kdy je na programu pouze omezený počet turnajů, umí postarat. Na reprezentačním soustředění v Oáze Říčany se pod vedením zkušených trenérů připravuje hned devět českých tenistů, kteří si během víkendu také vyzkouší ostré zápasy. „Hraje se i s rozhodčími. Má to simulovat turnaj,“ uvedl pro Tenisový svět šéftrenér Českého tenisového svazu Jan Stočes.

V polovině prosince žil areál Oáza Říčany tenisovou extraligou, přibližně o měsíc později se na stejném místě koná třídenní reprezentační soustředění českých tenistů.

„V pátek ve 12 hodin byl sraz na oběd, následovalo tréninkové odpoledne. Na každém kurtu byl jeden z trenérů, udělal se dvouhodinový trénink. Byla to taková příprava na víkend, kdy se hrají zápasy dvouhry a čtyřhry i s rozhodčími,“ prozradil Tenisovému světu svazový šéftrenér Jan Stočes.

Motivace pro uspořádání akce je jasná – nahradit tenistům starty na oficiálních turnajích. „Snažíme se, aby za víkend odehráli dva až tři singly a dva debly,“ popsal Stočes.

V pátek se do Říčan sjelo celkem osm hráčů, a sice Vít Kopřiva, Jiří Lehečka, David Poljak, Marek Gengel, Petr Nouza, Patrik Rikl, Andrew Paulson a Martin Krumich. V sobotu je doplní ještě ostřílený deblový specialista Roman Jebavý.

Naopak kvůli výronu v kotníku se omluvil Dalibor Svrčina. A další tenisté upřednostnili start na podnicích ATP a ITF. „Pozvánku dostali všichni. Forejtek, Vrbenský, Macháč, Kolář, Rosol a Veselý jsou na turnaji. Poděkovali za pozvání a omluvili se,“ informoval Stočes, který v realizačním týmu na soustředění spolupracuje s Lukášem Dlouhým, Petrem Vaníčkem a Vojtěchem Fléglem.

Zkušení trenéři vymysleli pro přítomné specifickou variantu zápolení. „Udělali jsme červenou a modrou skupinu, kam se budou počítat body za výhru. Nicméně neděláme to úplně jako turnaj jednotlivců, je to soutěž v rámci týmů. Chceme kluky stmelit,“ pokračoval šéftrenér svazu.

Organizace soustředění je s ohledem na covid-19 pochopitelně důkladně propracovaná. Všichni účastníci museli doložit negativní test ne starší než 24 hodin.

„Jsme tady v absolutně uzavřeném prostředí, Oáza Říčany se otevřela pouze pro hráče a trenéry. Věříme, že všechno zvládneme bez jakýchkoliv problémů,“ uzavřel Stočes.


Galerie