Tomic soptil na novináře: Riskuju tu svůj život! Díky penězům bych už vůbec hrát nemusel

- Jan Vojkůvka

Australan Bernard Tomic opět pořádně rozvířil vody. Hráč, jehož kariéra zažívá strmý pád (s několika světlými momenty) od roku 2017, musel vyrazit ke kvalifikaci Australian Open do katarského Dauhá. Tam se úspěšně probil třemi koly a postoupil na grandslam do Melbourne. Na tiskové konferenci se ovšem pořádně rozčílil, když dostal nevinnou otázku.

Osmadvacetiletý Tomic zažil ve své kariéře mnohem slavnější období. Vyšplhal se ve světovém žebříčku až na 17. místo, vybojoval čtyři tituly na okruhu ATP, byl ve čtvrtfinále Wimbledonu... Ale poslední roky jsou z jeho strany spíše bídné.

V uplynulých letech šokoval svými vyjádřeními, jak tenis nesnáší. Že se nedokáže motivovat ani ve Wimbledonu. Že hraje jen kvůli penězům. Když se v roce 2018 nedokázal kvalifikovat na Australian Open, novináře odbyl: „Pouze počítám peníze, to je to, co dělám. Počítám své miliony.“

Přesto dál hraje, a povedlo se mu letos v Dauhá projít kvalifikací do Melbourne. Nebyl by to ale bouřlivý Australan, aby na sebe opět neupozornil. Na začátku jeho výbuchu přitom byla pouhá nevinná otázka, jestli po tom všem ještě cítí touhu hrát tenis a je motivovaný.

„Jsem v Dauhá, riskuju svůj život tím, že jsem sem letěl, riskuju své zdraví! Covid je všude okolo, je spousta nemocných, hodně věcí se může pokazit. Riskuju svůj život, hraju a bojuju,“ soptil na novináře.

„Samozřejmě, že jsem se chtěl kvalifikovat. Na druhou stranu bych mohl klidně rakety odložit. Už bych znovu hrát tenis nepotřeboval, peněz mám dost. Tak proč se mě ptáte na takovou otázku? Neptejte se tak hloupě,“ pokračoval Tomic.

„Píšete o mně pěkně ošklivé věci. Teď jsem se kvalifikoval na grandslam, tak co napíšete? Nemyslím si, že byste ke mně byli v posledních letech féroví. Můžete si to otočit, jak jen chcete, ale neopomínejte, že jsem se kvalifikoval na grandslam. Pokud mě máte rádi a jste mými příznivci, napište taky něco hezkého,“ dodal.