Bez ztráty servisu do Austrálie! Hrát s nejlepšími mě motivuje, libuje si Macháč

- Jan Vojkůvka

Další parádní jízdu grandslamovou kvalifikací má za sebou teprve dvacetiletý Tomáš Macháč. Mladý český tenista, který se v bojích o hlavní soutěž některého z největších turnajů světa představil teprve podruhé, opět zvládl tříkolovou kvalifikaci bez ztráty setu a v Dauhá dokonce bez ztráty servisu!

Poprvé Macháč v kvalifikaci grandslamu startoval loni v Paříži. Byly z toho tři výhry ve dvou setech a hladká kvalifikace. Nyní v Dauhá, kde se netradičně hrálo o hlavní soutěž Australian Open, tento výkon zopakoval. Za celou kvalifikaci navíc čelil jen dvěma brejkbolům a oba odvrátil.

„V těchto kvalifikacích se mi hraje dobře. Možnost hrát proti nejlepším je pro mě velká motivace,“ liboval Macháč, který vylepšil svou bilanci v grandslamových kvalifikacích na šest výher bez ztráty setu.

V Dauhá si ve dvou sadách poradil jak s Portugalcem Joaem Dominguesem a Brazilcem Felipem Meligenim Rodriguesem, tak s nebezpečným Dánem Mikaelem Torpegaardem. „Celý turnaj jsem hrál skvěle a zápasy zvládl dobře. I když to ale podle skóre nevypadá, tak to byla náročná utkání,“ přiznal český tenista. „Se svými výkony jsem strašně moc spokojený.“

Celou kvalifikaci navíc zakončil drtivým vítězstvím 6:2, 6:1. Torpegaarda prakticky k ničemu nepustil. „V utkání jsem vůbec nekazil, bylo to skvělé,“ těšilo ho.

V Dauhá byl navíc spokojen i s podmínkami, které pořadatelé připravili. „Celou organizaci kvalifikace bych zhodnotil dobře. Karanténní bublina byla skvělá. I když je to při tolika opatřeních náročné, tak vše fungovalo, jak má,“ podotkl.

Kvůli bezpečnostním opatřením také na kurtu scházeli sběrači míčků. To například zkritizoval trenér Rogera Federera Ivan Ljubičič, který na Twitteru vyzdvihl přínos sběračů pro celkovou plynulost hry. S tím ale Macháč úplně nesouhlasí. „Bylo to sice něco jiného, než na co jsme zvyklí, ale ani jsem to nevnímal. Byl jsem s tím v pohodě,“ řekl.

Nyní už čeká na dvacetiletého Čecha cesta do Austrálie, kde se zúčastní druhé hlavní soutěže v kariéře. Při té první svedl dramatickou pětisetovou bitvu s Taylorem Fritzem, kterou nakonec těsně prohrál.

„Letíme v pátek a čeká mě 14 dní v karanténě. V Melbourne jsem hrál jako junior a bylo to tehdy skvělé, moc se tam těším. Nějaké cíle si ale nedávám, jen toho zkusím uhrát co nejvíce,“ dodal.