Trpí vzácnou genetickou poruchou a má méně prstů. Britka se přesto kvalifikovala na grandslam

- Jan Vojkůvka

Poprvé v kariéře se britská tenistka Francesca Jonesová dokázala kvalifikovat do hlavní soutěže grandslamového turnaje. Dvacetiletá hráčka na cestě za splněným snem musela zdolat mnoho překážek, a to nejen v podobě soupeřek. Trpí totiž vzácnou geneticky podmíněnou poruchou, která se jmenuje ektodermální dysplazie.

Prosadit se mezi tenisovými profesionály je hodně náročná úloha. Britka Francesca Jonesová přitom do tohoto boje vstupovala ještě s výrazným handicapem. Přesto se stala členkou třetí stovky světa a nyní i úspěšnou kvalifikantkou na Australian Open.

„Zkrátka hraji s jinými kartami než ostatní. To ale neznamená, že se s nimi nedá vyhrát,“ říká bojovně Jonesová, která svůj boj v katarském Dauhá úspěšně zvládla.

Napřed ve dvou setech porazila favorizovanou Monicu Niculescuovou, aby následně v kole druhém zdolala ve třech sadách Janu Fettovou. Ve finále kvalifikace pak předvedla suverénní jízdu a Číňanku Lu smetla 6:0, 6:1.

Dokázala tím něco, o čem mnozí jen marně sní. Kvůli nemoci má přitom jen tři prsty na pravé noze, čtyři na noze levé a na každé ruce má shodně jen po čtyřech prstech. Ani tak výrazný handicap ji ovšem nezastavil.

„Beru to pozitivně a snažím se toho využít,“ řekla o své genetické poruše. „Rozhodně nehraji proto, abych něco dokázala těm, co mi nevěřili. Když vám v osmi letech řeknou, že nebudete moci nic dělat a ničeho dosáhnout, spoustu lidí by to zlomilo. Já to ale vzala jako výzvu, abych dokázala, že se lidé mýlí,“ podotkla.

Vítězka pěti turnajů ITF se nyní může těšit na cestu do Austrálie, kde se po čtrnáctidenní karanténě představí na svém prvním grandslamu. „Doufám, že moje hra bude mít pozitivní dopad na lidi, kteří se o mém příběhu dozví, že si z toho vezmou to dobré, budou na tom stavět a také si půjdou za svými sny,“ dodala.