Tak poletím, nebo ne? Sandgren měl pozitivní test na covid, přesto mohl odcestovat do Austrálie

- Marek Bartošík

Tennys Sandgren zažil před odletem na australské turnaje pořádné drama. Což o to, žebříčkové postavení zaručuje 50. tenistovi světa pohodlnou účast prakticky na všech turnajích. Problém ale vězel jinde, a sice v pozitivním PCR testu na covid-19. Situace se však na poslední chvíli vyřešila a Američan mohl díky doporučení australských zdravotnických institucí nastoupit na charterový let do Melbourne.

Onemocnění covid-19 se drží v lidské společnosti už dlouhé měsíce, a proto vznikají opravdu výjimečné situace.

Své o tom ví Tennys Sandgren, který přečkal covid loni v listopadu. A další nepříjemná novinka ho čekala v pondělí – jeho PCR test vyšel jako pozitivní.

Devětadvacetiletý Američan se už začal smiřovat s tím, že se do Austrálie nepodívá. „Aspoň mi zůstanou body z loňska,“ povzdechl si na Twitteru Sandgren, jenž si na posledním Australian Open vysloužil 360 bodů za čtvrtfinálovou účast.

Zápletka nakonec měla pro člena elitní padesátky šťastné rozuzlení. Přestože jeho test byl pozitivní, díky podrobnému studiu lékařské dokumentace mu byl australskými úřady umožněn odlet do Austrálie.

„Hráči můžou vstoupit na území Austrálie jedině tehdy, když před odletem doložili negativní test na covid-19, nebo pokud získali povolení cestovat jako vyléčené případy,“ píše se v prohlášení organizátorů Australian Open.

„Každý, kdo chce odcestovat do Austrálie a byl předtím pozitivně testován, musí předložit podobné lékařské informace jako důkaz, že se jedná o vyléčené případy a že od nich nehrozí nebezpečí ostatním,“ informovali pořadatelé s doplněním, že Sandgren uvedené dokumenty dodal a přísnými kontrolami australských zdravotnických institucí prošel.

Pro nejistotou sužovaného amerického tenistu to znamenalo obrat situace prakticky na poslední chvíli. „Počkejte. Myslím, že se mě snaží dostat do letadla 15 minut poté, co mělo odstartovat. Moje zavazadla ale ještě neprošla kontrolou,“ napsal Sandgren.

Za dalších 15 minut už byl pasažérem charterového letu, kterým se z Los Angeles dostane do Melbourne. „Wow, jsem v letadle. Craig Tiley je kouzelník,“ vysekl poklonu turnajovému řediteli americký reprezentant.

Sandgren má na australském grandslamu na kontě už dvě čtvrtfinále (2018, 2020), přičemž loni měl dokonce na dosah postup do semifinále. Ani jeden ze sedmi mečbolů proti Rogeru Federerovi však neproměnil. Pokud se turnaje zúčastní i letos, může být postrachem nasazených favoritů v úvodních kolech.