Zamíchají kartami? Do Melbourne se kvalifikoval australský rebel i bulharská maminka

- Marek Bartošík

Během středy se rozhodlo o šestnácti kvalifikantech a stejném počtu kvalifikantek pro hlavní soutěž grandslamového Australian Open. Mezi jednotlivci, kteří zvládli nástrahy tříkolového zápolení, nechybí ani hvězdná jména. Letenku do Melbourne si vysloužili třeba Bernard Tomic, Viktor Troicki, Sara Erraniová a Cvetana Pironkovová (na snímku).

Kvalifikace grandslamového Australian Open, hraná výjimečně v Dauhá (mužská část) a v Dubaji (ženská část), měla i tentokrát velmi slušné obsazení.

Někdejší světová pětka Sara Erraniová (131.) přežila tři náročné třísetové bitvy a poprvé od sezóny 2017 si zahraje hlavní soutěž Australian Open ve dvouhře. Finalistka Roland Garros 2012 si ve stejném roce zahrála na melbournského grandslamu čtvrtfinále.

Postup slaví také Cvetana Pironkovová (136.), jež se loni ve velkém stylu vrátila na okruh po mateřské dovolené. Bulharská kráska, pyšnící se čtvrtfinálovou účastí z posledního US Open, se v Melbourne objeví po čtyřech letech. Jistě by ráda vylepšila své turnajové maximum, jímž je (hned osmkrát) druhé kolo.

Mezi 128 elitních singlistek se prokousala také Tímea Babosová (115.), kdysi hráčka číslo 25 žebříčku WTA. Maďarská reprezentantka je v tenisovém světě známá především díky veleúspěšné deblové spolupráci s Kristinou Mladenovicovou.

Zajímavá jména mají mezi sebou také mužští kvalifikanti. Bývalý 12. hráč světa Viktor Troicki (202.) dal v kvalifikačních bojích zapomenout na nevydařenou loňskou sezónu. Zkušený tenista se mimochodem před měsícem stal kapitánem srbského daviscupového týmu.

Australský rebel Bernard Tomic (228.), vydřel postup do hlavní fáze turnaje díky třem třísetovým vítězstvím. Trojnásobný osmifinalista Australian Open ve druhém i třetím kvalifikačním kole dokonce potřeboval až tiebreak třetího dějství.

Pozornost si jistě zaslouží i Carlos Alcaraz (141.), svěřenec bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera. Sedmnáctiletý španělský mladík loni triumfoval na třech antukových challengerech a už zkraje nové sezóny ukázal, že mu není cizí ani tvrdý povrch.

Vysněnou grandslamovou premiéru zažije v Melbourne Aslan Karacev (112.). Ruský tenista loni zazářil na českých challengerech, když si připsal dva triumfy (Spoje, Ostrava) a k tomu finále (Štvanice). Sedmadvacetiletý Karacev se může v Austrálii těšit na hlavní soutěž grandslamu a také na ATP Cup, kde figuruje v nominaci po boku Daniila Medveděva či Andreje Rubljova.

Z kvalifikantů může dále zamíchat kartami třeba velezkušený Sergij Stachovskij (201.) a samozřejmě český talent Tomáš Macháč (197.).

Jestli si některý kvalifikant připíše v hlavní soutěži Australian Open 2021 významnější úspěch, se dozvíme mezi 8. a 21. únorem.

Kompletní seznam kvalifikantů a kvalifikantek