Všichni jsou si rovni? Chardy kritizuje speciální australskou bublinu pro vyvolené

- Jan Vojkůvka

Stovky tenistů a trenérů vyrazí už příští týden do Austrálie, aby se podrobili čtrnáctidenní karanténě před startem australské části sezony, která vyvrcholí v Melbourne ve druhé polovině února. Zatímco většina bude uzavřena v karanténě právě v Melbourne, vyvolení dostali povolení, aby se podrobili nucenému izolování ve městě Adelaide, kde navíc budou hrát na konci ledna exhibici. Toto rozhodnutí se dostalo pod palbu kritiky a v jejím čele je francouzský tenista Jeremy Chardy.

Exkluzivní bublina v Adelaide bude čítat celkem 50 osob. Své místo v ní dostali také vyvolení nejlepší tenisté světových žebříčků mužů a žen, což neuniklo pozornosti nejen tenisových příznivců, ale i Francouze Jeremyho Chardyho.

Tomu se vůbec nelíbí, že v Adelaide bude probíhat druhá australská bublina, ve které budou poněkud odlišné podmínky oproti bublině v Melbourne. Benefitem bude rovněž to, že se Novak Djokovič, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williamsová, Simona Halepová a Naomi Ósakaová představí na exhibici ve dnech 29. a 30. ledna.

„Oznámení o tom, že top trojka rankingu bude v Adelaide, přišla z čista jasna a je, mírně řečeno, zvláštní,“ přemítá Jeremy Chardy, kterému se vůbec nelíbí, že vyvolení tenisté budou mít odlišné podmínky oproti hůře postaveným hráčům žebříčku.

Kromě jiného města totiž budou mít i zcela jiné ubytování. Svou karanténu totiž prožijí ve čtyřhvězdičkovém hotelu, což je mnohem luxusnější než prostory, v nichž budou ostatní hráči.

„Budou mít výhodu třeba i v tom, že budou mít v hotelu posilovnu a budou moci trénovat i mimo pětihodinový prostor na kurtech,“ podotkl Chardy. Právě pět hodin mimo hotel na kurtu budou moci strávit úplně všichni tenisté v průběhu karantény. „V podstatě budou moci oproti jiným žít normálně. To je hodně velké privilegium.“

„Pokud dostanou podmínky k tomu, aby mohli trénovat více a lépe, než ostatní, není to stejná příprava jako u ostatních. A to je zvláštní pro sport, ve kterém bychom si měli být všichni rovni. Kdybych byl světovou čtyřkou, byl bych z toho hodně rozrušený,“ rýpl si do toho, že privilegium speciální bubliny dostanou tři nejlepší muži žebříčku.

Po exhibici v Adelaide, kde již zmíněná šestice bude hrát, se vypraví do Melbourne k přípravným turnajům a samotnému Australian Open, které startuje 8. února.