Přivítali bychom ho tu velkolepě, láká Federera ředitel velkého evropského turnaje

- Jan Vojkůvka

Roger Federer odložil svůj návrat na kurty a do Austrálie neodcestuje. Mimo hru tak bude více než 13 měsíců, než vůbec bude moci uvažovat o ostrém tenisovém utkání. Jako potenciální místo jeho comebacku se jeví poměrně oblíbený Rotterdam, kam chce legendárního Švýcara zlákat i turnajový ředitel a bývalý soupeř Richard Krajicek.

Bývalá světová čtyřka, která s Federerem odehrála dva zápasy (a oba na začátku milénia prohrála), věří, že svého někdejšího rivala do Rotterdamu, kde se bude hrát turnaj kategorie ATP 500, zlanaří.

„Roger ví, že by tu byl přijat velkolepě. U hráčů z velké trojky vždy doufáte, že vás manažer některého z nich zkontaktuje, aby vám řekl, že zde chtějí hrát. Ale pro každý případ mohu napsat e-mail,“ přemítal Krajicek nad možností, že by Švýcara sám kontaktoval.

Halový turnaj v Rotterdamu se bude letos hrát nezvykle až na začátku března. Celá akce odstartuje 1. března a podle Krajicka je nizozemská metropole ideálním místem, kde by Federer mohl provést svůj odkládaný návrat na kurty.

Sám ale tuší, že na oznámení jeho případné účasti je brzy. „Pokud v tuto chvíli ví, že 8. února, kdy startuje Australian Open, je příliš brzy na návrat, tak asi nemůže teď vědět, jestli to stihne 1. března,“ uvažoval Krajicek. „I když hrát na dva vítězné sety je při návratu lehčí, než na tři vítězné sety jako na grandslamu.“

Federer, který v Rotterdamu hrál během kariéry devětkrát a třikrát se stal vítězem celého turnaje, naposledy v této destinaci nastoupil v roce 2018. Tehdy celou akci vyhrál a na Rotterdam má výborné vzpomínky. Jenže nizozemský podnik má velkou konkurenci v podobě turnaje v Dauhá, který se hraje hned další týden.

Tam Federer také třikrát vyhrál a navíc je toto město blíže Dubaji, kde se bude hrát od 15. března. A Krajicek ví, že Dubaj je na Federerově žebříčku ještě výše než Rotterdam a Dauhá dohromady. Na tomto oblíbeném turnaji Švýcar vyhrál osm titulů z celkem 14 účastí.

„Rád hraje v Dubaji. Rotterdam je v kalendáři před Dauhá a právě Dubají. To může být pro Federerovu volbu, kde hrát, rozhodující,“ přiznal závěrem Krajicek.