Nadal předčasně ukončil sezonu! Pomůže to Berdychovi na Turnaj mistrů?

- Jan Vojkůvka

„Musím zcela vyléčit své zápěstí,“ prohlásil Rafael Nadal, který předčasně ukončil letošní sezonu a kromě toho, že se tím vzdal možné účasti na Turnaji mistrů, otevřel tím možnost pro Tomáše Berdycha či Davida Goffina, aby mohli o postup mezi elitní osmičku ještě bojovat.

Krátce po otevření akademie Rafaela Nadala, o kterém jsme vás informovali, přišla možná trochu překvapující, ale určitě ne neočekávatelná zpráva od španělského tenisty. Nadal, který něco podobného naznačoval už po výpadku na turnaji v Šanghaji, předčasně ukončil sezonu kvůli nedoléčenému zápěstí.

Není žádným tajemstvím, že jsem jel na olympijské hry po krátké přípravě a ne zcela doléčen, ale cílem bylo bojovat a vyhrát medaili pro Španělsko,“ napsal Nadal na svém facebookovém profilu. „Tato rychlo-léčba mi ale přinesla neustálou bolest a nyní jsem přinucen zastavit a začít se připravovat na novou sezonu.“

Nadal se tak nezúčastní ani turnaje v Basileji, ani Masters v Paříži a vynechá tak závěrečný Turnaj mistrů, který si měl v následujících týdnech pojistit právě na posledních turnajích sezony. „Jsem velmi smutný, že nebudu hrát příští týden v Basileji, na kterou mám skvělé vzpomínky a loni jsem tam hrál finále s Rogerem Federerem. Nebudu hrát ani v pařížské hale Bercy, kde mě publikum vždy skvěle podporovalo. Nyní je ale čas na odpočinek a zahájení příprav na sezonu 2017,“ dodal Nadal.

Z jeho smůly a neštěstí však mohou těžit jiní, zejména Tomáš Berdych či David Goffin, kteří se rázem dostali do přímého souboje o postup na londýnský Turnaj mistrů. Lepší výchozí pozici má český tenista, který se v průběžném žebříčku Race To London posunul na osmé místo se ztrátou 325 bodů na sedmého Rakušana Thiema.

Jenže Berdych není v ideálním rozpoložení. Vyhrál sice titul v Šen-čenu, ale následně přišlo velké trápení v Tokiu i Šanghaji, kde vypadl hned na úvod. V Tokiu prohrál v prvním kole s Mullerem, v Šanghaji po volném losu narazil v kole druhém na Španěla Granollerse a prohrál překvapivě oba tiebreaky.

A tak Belgičan David Goffin začíná dotírat na Berdychovu pozici. Po finále v Tokiu a čtvrtfinále v Šanghaji se propracoval už do čtvrtfinále v Antverpách a pokud by zde dokázal zvítězit, stáhnul by manko na Berdycha na pouhých 30 bodů.

Tomáš má sice po Nadalově ukončení sezony na dosah sedmou účast v Turnaji mistrů v řadě, ale čeká ho o něj ještě těžký boj přinejmenším s Belgičanem Goffinem.