ATP

Odmítl Sophiinu volbu? Federer prý vynechal Australian Open kvůli rodině

- Marek Bartošík

Roger Federer se na přelomu loňského a letošního roku odhlásil z Australian Open, kde bude chybět poprvé v tomto tisíciletí. Podle oficiálních vyjádření se tak devětatřicetiletý Švýcar rozhodl proto, že se po dvou operacích pravého kolene nestihl dostatečně připravit na soutěžní zápasy. André Sá, jenž má na Australian Open na starosti vztahy s hráči, však vyrukoval s jiným vysvětlením, souvisejícím s povinnou karanténou.

Příjezd do Melbourne v polovině ledna, pak dvoutýdenní karanténa a tři týdny vyplněné turnaji. Takový bude program všech tenistů, kteří se chtějí zúčastnit letošních australských akcí. Brazilec André Sá tvrdí, že právě náročná karanténa je důvodem, proč se Roger Federer tentokrát rozhodl australské turnaje v čele s Australian Open vynechat.

„Mluvil jsem s ním asi před měsícem a měl dvě možnosti. Mohl přijet s celou rodinou a podstoupit karanténu. Problém však je, že by Mirka (Federerová) a děti musely zůstat čtrnáct dní v hotelovém pokoji. Výjimka totiž platí pouze pro hráče,“ řekl v rozhovoru pro Ace BandSports bývalý brazilský tenista Sá.

Není divu, že se uvedená možnost vůbec nezamlouvala Mirce Federerové. Jiný scénář zase narážel na priority samotného Rogera Federera.

„Druhá varianta byla taková, že by do Austrálie přijel sám. V tom případě by ale strávil aspoň pět týdnů bez rodiny a dětí,“ pokračoval třiačtyřicetiletý Sá.

Federer je však rodinný typ a na tak dlouhé odloučení od manželky a čtyř dětí není zvyklý.

Švýcar se měl podle brazilského organizátora o svých prioritách vyjádřit následovně: „Kámo, je mi 39, mám čtyři děti, vyhrál jsem 20 grandslamů. Už nejsem v situaci, abych byl od mé rodiny pryč na pět týdnů.“

Federer se naposledy představil v semifinále loňského Australian Open, kde podlehl Novaku Djokovičovi ve třech setech. Na okruh by se mohl vrátit na začátku března v Rotterdamu, případně o dva týdny později v Dubaji.