Vondroušová z Abú Zabí: o výměně trenéra, bolestivém pádu i obtížných podmínkách

- Marek Bartošík

Silný vítr, rychlý povrch, nepříjemný herní styl soupeřky, nešťastná prasátka i odřeniny z pádu. Markéta Vondroušová to ve svém prvním utkání v roce 2021 neměla vůbec jednoduché. Světová jednadvacítka, kterou namísto Jana Hernycha nově trénuje Libor Salaba, se v prvním kole na turnaji v Abú Zabí prokousala na dosah vítězství, nakonec však duel proti Su-wej Sie nedopodávala a prohrála v tiebreaku třetí sady.

Poprvé od konce září naskočila Markéta Vondroušová do ostrého zápasu na okruhu WTA. Jednadvacetiletá Češka se první letošní výhry nedočkala, když v Abú Zabí prohrála se světovou deblovou jedničkou Su-wej Sie 6:3, 3:6 a 6:7(3).

Vondroušová se po dlouhé pauze, během níž prodělala onemocnění covid a také vyměnila trenéra, trápila na podání. Ve vyrovnané bitvě s Tchajwankou zahrála jedenáct dvojchyb a hned sedmkrát přišla o servis.

Jaký máte dojem ze svého vstupu do sezóny 2021?
Byl to dlouhý a těžký zápas, až do konce jsme se rvaly. Hodně foukalo, bylo to takové divné. Ona je nevyzpytatelná, hraje tak nějak prapodivně. Nicméně je super, že jsem si mohla zahrát turnaj před Austrálií. Ještě tady máme debl s Kájou Muchovou.

Během utkání jste jednou nepříjemně spadla. Jaké jsou následky?
Mám sedřený loket a koleno, což je dobrý. Myslela jsem, že jsem si udělala výron.

Co říkáte na organizaci v Abú Zabí? Nešlo si třeba nevšimnout, jak často umpirový rozhodčí napomínal sběrače míčků…
Se sběrači to bylo trochu horší. Byli jen dva, je to takové zmatené. A jinak byl docela nával na tréninky, pořád se trénovalo ve čtyřech. Kurty jsou rychlé, míče taky. Je to těžké, ale jde to.

V Abú Zabí s vámi není trenér Jan Hernych. Proč?
Po minulé sezóně, asi v listopadu, jsme spolu skončili. Připravuju se s Liborem Salabou, budeme spolu celou dobu (Libor Salaba je bývalý tenista, nejvýše byl na 493. místě ve dvouhře a 260. místě ve čtyřhře, pozn. red.).

Dokážete říct, co stojí za ukončením spolupráce s Janem Hernychem?
Celkově byly nějaké problémy. Už nechtěl tolik cestovat, protože se mu narodilo další dítě. Bylo to takové nemastné neslané.

Jiří Hřebec součástí vašeho týmu zůstává?
Je to přítel na telefonu, jsme stále ve spojení. V Praze jsem s ním během pauzy hrála celou dobu, protože Libor byl na operaci s rukou.

Nedávno vyšel kalendář WTA pro první polovinu sezóny. Máte představu o svých plánech na další týdny a měsíce?
Každý týden je nějaký turnaj, snad jich bude dost. Pokud budu zdravá, chtěla bych toho odehrát co nejvíc. Hlavní je, abych se cítila dobře.

Abu Dhabi WTA Women's Tennis Open (ženy, UAE, 565 530 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) [8] – Su-wej Sie (TPE, 67.) 6:3, 3:6, 6:7(3)