Nasazené jedničky v halách vyhořely. Bublik marně hledal slova, Elias napodobil krajana Ronalda

- Filip Lefenda

O tom, že blížící se konec sezóny s sebou přináší větší porci překvapivých výsledků, se tenisoví příznivci přesvědčují rok co rok. Hromadící se únava hráčů dává ruku v ruce s nevyzpytatelným halovým prostředím prostor „senzacím“. Své o tom ví třeba Španěl Roberto Bautista-Agut. Ten před týdnem v Číně senzačně zdolal světovou jedničku Novaka Djokoviče, aby následně na turnaji v Moskvě neuhrál při svém prvním vystoupení ani set s domácím mladíkem Bublikem. A nevedlo se ani Monfilsovi, jenž ve Stockholmu odvracel s portugalským antukářem Eliasem kanára. Oba tenisté přitom platili na svých turnajích za nasazené jedničky.

Osmadvacetiletý Bautista-Agut, finalista nedávného podniku série Masters v čínské Šanghaji a senzační přemožitel srbské světové jedničky Novaka Djokoviče, byl na halovém turnaji v Moskvě proti domácímu o devět let mladšímu Alexanderu Bublikovi obrovským favoritem, s hráčem, který toho zatím odehrál nejvíce na slabě dotovaných turnajích kategorie Futures a v ruské metropoli se musel do hlavní soutěže prokousávat z kvalifikace, však neuhrál ani set. Španěl, jenž je se svým třináctým místem v žebříčku ATP momentálně na svém kariérním maximu, nabídl Bublikovi celkem dvanáct brejkbolů a hned v šesti případech ztratil podání. To při pohledu na statistiky není ničím překvapivým – po prvním servisu uhrál Bautista 55 % míčů, po druhém pak dokonce jen 27 %. Rodák z města Castellón de la Plana se tak po prohře 2:6 a 5:7 s turnajem rozloučil.

„Stále nemohu uvěřit tomu, co se stalo. Je to neuvěřitelné. Hrál jsem skvěle,“ hledal s obtížemi slova talentovaný Rus. „Neměl jsem proti němu co ztratit. Byl to můj první zápas na velkém turnaji proti špičkovému hráči. Chtěl jsem hrát agresivně a užít si to,“ sdělil své pocity Alexander Bublik.

V hale si "trhl ostudu" i Monfils. Také v jeho případě se v souboji s Portugalcem Gastao Eliasem počítalo s hladkým postupem, obzvláště když soupeř hraje drtivou většinu svých zápasů na antuce. Na ostatních rychlých površích měl letos před zápasem bilanci čtyř výher ku dvanácti prohrám. Jenže! Pětadvacetiletý Jižan dokázal Monfilsovi v první sadě zdárně vzdorovat. Sice se nedostal k žádnému brejkbolu a sám musel tři hrozby odvracet, v tiebreaku si nicméně počínal lépe, aby vzápětí ve druhém setu na kurtu jasně dominoval. Francouz musel dokonce odvracet i potupného kanára, nakonec skrze dva odvrácené brejkboly, v tomto případě i mečboly, dokázal uhrát alespoň čestný gem na podání a snížit, na více to ale nestačilo. Elias po výsledku 7:6 a 6:1 postoupil do čtvrtfinále, ve kterém se může těšit na amerického ranaře Socka.

„Byl to skvělý den,“ zářil radostí Elias, jenž při vítězné oslavě napodobil svého populárního fotbalového krajana. „Před zápasem jsem někomu řekl, že pokud vyhraji, předvedu stejnou oslavu, jako Cristiano Ronaldo po gólu,“ smál se tenista, jemuž v žebříčku ATP patří 61. pozice, a pokračoval.

„Nejlepší zápas, který jsem kdy odehrál. Věděl jsem, že mohu hrát na tomto levelu a soupeřit s top hráči, a dnes jsem to dokázal. Je obtížné hrát na takové úrovní každé utkání, ale snažím se na tom pracovat,“ přiznal Elias.