Kritika areálu i óda na nového trenéra. Odmakal se mnou každý trénink, říká Plíšková

- Marek Bartošík

Poslední dvě sezóny zahájila Karolína Plíšková vždy titulem v Brisbane. Tentokrát se turnajový kolotoč okruhu WTA rozjede v Abú Zabí, kde česká tenistka jako nasazená trojka patří k hlavním favoritkám. V těžkých podmínkách nedostatečně velkého areálu se chce především připravit na blížící se Australian Open. „Čím víc zápasů odehraju, tím líp,“ má jasno světová šestka.

Karolína Plíšková vstupuje do nové sezóny s novým trenérem Saschou Bajinem, který dovedl k velkým úspěchům třeba Naomi Ósakaovou. Osmadvacetiletá Češka si spolupráci s mimořádně pracovitým Bajinem velmi pochvaluje. Během tiskové konference před turnajem mimo jiné promluvila také o náročných podmínkách v Abú Zabí, kde své tažení zahájí proti Rumunce Soraně Cirsteaové (71. v žebříčku).

Jaký byl pro vás návrat do turnajového kolotoče?
Když jsem po Vánocích přiletěla do Dubaje, letiště bylo úplně plné, nedalo se tam hnout. Do Abú Zabí jsme jeli autem. Doslechli jsme se, že město je pro veřejnost uzavřené, takže turnaj asi uspořádali nějakým zázrakem. Jsme rádi, že tady můžeme být.

A co samotný areál, v němž se turnaj koná?
Podmínky nejsou ideální, mají nedostatečnou kapacitu, málo kurtů, nedostaneme se na trénink tak, jak bychom chtěli. Dneska jsem hrála už od osmi, což bylo docela kruté, protože miluju spaní. (usmívá se) Chtěli jsme to pojmout jako přípravný turnaj a trénovat víc než obvykle, ale bohužel se nedostaneme. Snad budu hrát zápasy a nebudu muset řešit tréninky.

S ohledem na větší startovní pole můžete letos v Abú Zabí absolvovat až šest duelů, loni v Brisbane to byly pouze čtyři. Jak vnímáte tuto změnu?
Na to jsem se ani nedívala. Jsem tady, abych odehrála nějaké zápasy. Čím víc, tím líp. Nechci říct, že neútočím na titul. Ráda bych tady vyhrála, ale není to úplná priorita.

Čtyřhra vás nelákala?
Trochu jsme o tom uvažovali, ale trenéři se rozhodli, že tenhle týden chtějí vzít víc tréninkově. Navíc je pak v Melbourne ještě jeden turnaj (akce kategorie WTA 500 startuje 31. ledna, pozn. red.), a tak jsme se domluvili, že to bude tentokrát bez čtyřhry. A pokud vypadnu v singlu, asi bychom zmizeli z bubliny zpátky do Dubaje.

Turnaj v Abú Zabí bude vaším prvním ve spolupráci s trenérem Saschou Bajinem. Co říkáte na jeho entuziasmus?
Když jsem ho sledovala zpovzdálí, myslela jsem, že to bude trošku šílenější. Nicméně si nemyslím, že je to přehnaná snaha. Dělá vše pro mě, pro tým a pro úspěch, snaží se všechno ulehčit. Když vidím, kolik dělá okolo věcí, co by nemusel dělat…

Například?
Některé věci bych si ráda nechala pro sebe, ale je možné, že se mu spousta lidí posmívá, má ho za blázna. Zatím jsem ale nepotkala člověka, který by toho dělal tolik, aniž by ze spousty věcí něco měl. Jsem fakt překvapená. Odmakal se mnou každý trénink, což zatím žádný jiný trenér neudělal.