Na mečboly soupeřek si vždycky věřím, libuje si po velkém obratu a vítězném doublu Sisková

- David Schlegel, Filip Lefenda

Skvělý týden má za sebou v tuniském Monastiru Anna Sisková. V sobotu získala devatenáctiletá Češka titul ve čtyřhře a o den později zkompletovala turnajový "double", když ovládla i dvouhru. Pravda, zprvu se ve finále trápila a zdálo se, že odejde z kurtu s debaklem. Sisková ale znovu dokázala, že dokáže otáčet takřka ztracené zápasy. „Tohle se mi z nějakého důvodu daří. Na mečboly soupeřek si vždy strašně věřím,“ prozradila hráčka v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Ve finále jste po obrovské bitvě porazila šestnáctiletou Belgičanku van Impeovou. Prohrávala jste 0:6, 1:4, ve třetí sadě pak také 1:4 a soupeřka za stavu 5:4 a 6:5 podávala na vítězství, měla mečbol. Nakonec jste vyhrála 0:6, 6:4, 7:6(3). Jak jste ten zápas viděla?
Asi jsem nikdy nehrála takový zápas, tak špatně. Nevím, čím to bylo, ale vůbec jsem nekontrolovala míče, kam létají. Netuším, čím to bylo způsobeno. Dala jsem nanejvýš dva nebo tři míče po sobě. Od stavu 1:4 jsem začala hrát stabilně a přesně. Když jsem mohla, tak jsem zatlačila. Strašně moc mi chodil bekhend po lajně. Přišlo mi, že soupeřka se vždy začala bát, možná to bylo nezkušeností. Začala chybovat. Já hrála lépe než ona a druhý set jsem otočila. Ve třetím setu to bylo znovu 1:4, poté jsem se ale zase zvedla, zpřesnila hru a byla více stabilní. Na konci už to bylo o tom, že jsme hrály obě výborně. Byly tam pěkné dlouhé výměny.
Při mečbolu jsem zahrála asi dva bekhendy kros a poté vypálila bekhend po lajně, který nedoběhla. Hned na to dala dvojchybu, i to rozhodlo. V tiebreaku mi přišla, že je nervózní, bojí se. Možná přemýšlela nad neproměněným mečbolem. Jsem moc ráda, že jsem to zvládla. Ze začátku to ale byl hodně špatný výkon a nevěřila jsem, že finále otočím.

V čem byla soupeřka nebezpečná a čím jste ji nakonec dokázala zastavit?
Já byla tou, která chybovala, takže soupeřka ani nemusela příliš tvořit. Často hrála kopce nebo liftovala a vracela. To mi moc nevyhovovalo. Poté jsem začala hrát její hru a měla více winnerů. Ty mi tam padaly. Přestala jsem být nervózní, za důležitých stavů jsem nedělala chyby a šla si za vítězstvím.

Utekly vám začátky obou setů. Proč?
Druhý set navázal na první. Byl to opravdu špatný výkon. Nekoncentrovala jsem se, hrála to, co jí vyhovovalo. Pak jsem se ale vrátila k tomu, že budu hrát stabilně a přesně, a že když budu mít šanci, půjdu si pro vítězný úder. Chtěla jsem více tlačit a chodit případně i na síť. Na začátcích setů jsem každopádně dělala zbytečně moc chyb.

Věřila jste si, že dokážete zápas v závěrečném tiebreaku urvat?
Upřímně jsem v to věřila. Hodně zápasů jsem otočila i z mečbolu. Na mečboly soupeřek si vždy strašně věřím. Mám ráda, když jdu v tiebreaku do vedení a tady jsem vždy vedla. Poté jsem odskočila a získala ještě větší sebejistotu.

Zvládáte takto obracet zápasy z mečbolu? Kolikrát se vám podobná věc v životě stala? 
Z mečbolů jsem otočila tak pět zápasů, ze dvou nebo ze tří třeba v Gruzii. Celkově z krajně nepříznivých stavů pak třeba deset. V Egyptě jsem prohrávala 3:6, 1:5 a vyhrála snad 7:5 a 6:0 nebo 6:1. Pak jednou v Tunisu. Tohle se mi z nějakého důvodu daří. Vždycky vypálím bekhend po lajně, stejně jako tentokrát. Soupeřka se po něm jen podívala (smích).

Loni v únoru jste ve španělské Palmanově vyhrála premiérový titul v singlu. Kterého titulu si ceníte více? Který bylo těžší vyhrát?
Na Mallorce bylo finále opravdu lehké. Zjistila jsem, co té holce (osmnáctiletá Španělka Reyová Garcíaová – pozn. red.) nevyhovuje a hrála jsem to. Ona pořád chybovala, nic nezměnila. Tady jsem hrála opravdu špatně, nebyla jsem schopna dát míč do kurtu. Jsem ráda, že jsem si znovu dokázala, že takové stavy mohu otáčet. Raději bych ale vyhrála dvakrát 6:2. Kdybych hrála svou normální hru, věřím, že bych toho byla schopna.

V Monastiru jste strávila jak Vánoce, tak Nový rok. Jak oslava Nového roku vypadala?
Na Nový rok nám udělali obrovskou večeři, bylo opravdu výborné jídlo. Bylo i jinak prostřeno. Jinak jsem se ale soustředila na další zápas.

Jaké bylo v Tunisku zázemí? Vyhovoval vám povrch a míče?
Mám to tady strašně ráda, lidi okolo tenisu jsou skvělí – vyplétači, organizátoři i rozhodčí. Pro ty to musí být na tvrdém povrchu těžké nedělat chyby. Bylo tu pár fantastických, kteří za celý zápas neudělali snad jedinou chybu. Povrch mi moc nevyhovoval, na mě byl až příliš pomalý. V Egyptě jsem se na kurtech cítila lépe, zázemí mi ale zase přišlo naopak horší.

Měli jste nějaká omezení z důvodu koronaviru?
Měly by se zde nosit roušky. Nosily jsme je na večeři a před zápasy během rozlosování. Jinak žádná větší omezení nebyla. Možná jen to, že jsme si nemohly samy nabrat jídlo, museli to za nás dělat číšníci.

Vraťme se ještě k samotnému turnaji. V prvním kole jste porazila šestnáctiletou Američanku Krystal Blanchovou 6:4, 6:3. Jak jste ten zápas viděla? Měla soupeřka šanci vyhrát?
Američanka byla docela vysoká a silná. Dobře servírovala. Pokud jí to tam nespadlo, tak jsem většinou body vyhrála já. Hrála rychle, na dva, tři údery, moc dobře se nepohybovala. Myslím, že v tom utkání šanci vyhrát neměla. Z mé strany šlo o stabilní výkon, ale nic extra. Celou dobu jsem věděla, že můžu vyhrát, a když náhodou zahrála v několika gemech dobře, tak jsem se dokázala ještě zvednout.

Následoval jasný zápas s Nour Gueblaouiovou z Tuniska, který jste vyhrála hladce 6:0, 6:3…
V takových zápasech mám problém se koncentrovat. Jsou to v uvozovkách lehčí zápasy, kdy jsem jediná, kdo diktuje hru a musí si pro to chodit. Bývám z toho otrávená. Byl to těžký zápas spíše směrem k rozhodčímu. Strašně pískal pro Tunisanku, to jsem ještě neviděla. Míč byl třeba deset centimetrů v kurtu a hlásil mi auty. Soupeřce naopak pouštěl při podání i dvaceticentimetrové auty. Vinou tohoto a nesoustředěnosti jsem ztratila tři gemy, jinak to ale byl lehký zápas.

Ve čtvrtfinále jste s Indkou Vajdehi Chaudhariovou prohrála první set 4:6, abyste ale ty následující dva vyhrála 6:1 a 6:0. Co se v tom utkání po první sadě změnilo?
Po prohraných gemech jsem se v prvním setu vztekala. Vedla jsem 2:0 a 40:15 a nedala to. Byla jsem na sebe naštvaná. Kdybych nebyla otrávená a pesimistická, vyhrála bych třeba 6:2 a 6:0. Další dva sety už totiž byly jednoznačně v můj prospěch.

V semifinále jste porazila hladce Estonku Helenu Narmontovou 6:1, 6:2. Narmontová předtím porazila v 1. kole Češku Zdenu Šafářovou. Konzultovaly jste spolu taktiku?
Byl to náročný zápas na koncentraci. Ta holka má výborný forhend, chodí do toho a dobře se pohybuje i servíruje. Věděla jsem, že když budu hrát dlouze a občas jí to dám do bekhendu, na kterém se podle mě necítí nějak sebevědomě, že mohu vyhrát. Snažila jsem se dobře hýbat a udržet si taktiku. Být neustále připravena a už se tolik nevztekat jako v předchozím zápase (smích). Duel jsme se Zdenou nekonzultovaly, neznaly jsme se. Přišla za mnou až po semifinále a začaly jsme se bavit. V neděli mi pak fandila na finále.

S Ines Ibbouovou z Alžírska jste vyhrály čtyřhru a soupeřkám jste nedaly žádnou šanci. Jak jste se daly dohromady a jak to, že vám to spolu tak šlo?
S Ines se známe už dlouho. Vlastně od doby, co hraji dospělé turnaje. Je to kamarádka, super holka. Napsala mi, jestli si zahrajeme debla. Samozřejmě jsem souhlasila. Je pravda, že jsme soupeřkám nedaly moc šancí. Nejtěžší byl první zápas. Ines nehrála singla, protože ji bolí rameno. Dost chybovala, necítila se úplně dobře. Prohrávaly jsme 1:4, ale pak jsme jasně vyhrály 6:4, 6:3. Ve druhém zápase jsem hrála výborně, Ines taky. Já za první set snad neudělala chybu. Nechci znít namyšleně, ale fakt jsem se v semifinále cítila perfektně. Vůbec jsme jim nedaly šanci. Fantasticky jsem se cítila i ve finále. Zase jsem pomalu neudělala chybu. Pak jsem začala přebíhat na síti. Když jsme si se soupeřkami podávaly ruce, říkaly, že už to na ně bylo moc, že nevěděly, co se mnou na síti dělat. S jednou z nich jsem pak mluvila ještě druhý den a říkala, že věděly, že nemají šanci. Že jsem dobře přebíhala, nebo naopak ve správný moment zůstala stát. Cítila jsem se perfektně. Hrály jsme výborně a neměly jsme jak prohrát. Samozřejmě ale nechci, aby to znělo povrchně.

Za poslední měsíc a půl je to už třetí vyhraný turnaj v deblu. Každý jste vyhrála s jinou partnerkou. S kým se vám hrálo nejlépe? Cítíte se v deblu silná?
Je těžké porovnávat antuku s Egyptem, kde byly kvalitativně lepší soupeřky, výborné hráčky. S Lexie (Stevensovou) mi to sedělo. Zezadu moc nedělala chyby a já se mohla hýbat na síti. S Weronikou (Falkowskou) to tady v Tunisku bylo úplně jednoznačné. Měly jsme podobnou hru, chodily do toho rychle zezadu. Moc jsme nekazily, ani na síti. Hodně jsme přebíhaly. Na druhou stranu jsme ale měly lehčí protihráčky. Tento týden už mi přišlo, že jsme hrály s Ines proti lepším soupeřkám, ale já fakt hrála skoro bezchybně.
Myslím, že debla hraji dobře. Dovedu číst hru. Vidím, kdo se jak pohybuje, co kdy zahrát, a to jak od základní čáry, tak na síti. Čtyřhra mi docela jde.

Ve dvouhře momentálně figurujete na 545. místě žebříčku. Jak jste naplnila vaše cíle pro rok 2020?
Upřímně jsem chtěla být v TOP 500. Jsem každopádně ráda, že se k tomu alespoň posouvám. Pokusím se uhrávat dobré výsledky, abych se posouvala co nejvýše.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaký je vás další program pro začátek roku 2021?
Ve čtvrtfinále jsem se bohužel zranila. Mám něco se stehnem, nebo kyčlí. Ani nevím, co je špatně, nikdy se mi to nestalo. Chtěla jsem zde ještě zůstat, ale nakonec pojedu domů. Musím vyléčit nohu a uvidím, kdy začnu trénovat. Z turnajů každopádně stále není moc na výběr. Pořád se hraje jen v Egyptě, Turecku nebo Tunisku. Občas něco přidají, ale moc toho není.

Cesta Anny Siskové za turnajovým doublem v Monastiru

Dvouhra
1. kolo: ANNA SISKOVÁ – Krystal Blanchová (USA) 6:4, 6:3
Osmifinále: ANNA SISKOVÁ – Nour Gueblaouiová (TUN) 6:0, 6:3
Čtvrtfinále: ANNA SISKOVÁ – Vaidehi Chaudhariová (IND) 4:6, 6:1, 6:0
Semifinále: ANNA SISKOVÁ – Helena Narmontová (EST) 6:1, 6:2
Finále: ANNA SISKOVÁ – Amelie van Impeová (BEL) 0:6, 6:4, 7:6(3)

Čtyřhra
1. kolo: SISKOVÁ, Ibbouová (ALG) – Kozarová (SRB), Narmontová (EST) 6:4, 6:3
Semifinále: SISKOVÁ, Ibbouová (ALG) – Husaričová (BIH), Zucchiniová (ITA) 6:1, 6:2
Finále: SISKOVÁ, Ibbouová (ALG) – Ganzová (SUI), Gemovičová (SRB) 6:3, 6:1