Další Nadal na scéně. Syn Toniho Nadala má za sebou premiéru na turnaji ITF

- Marek Bartošík

Na tenisové mapě je od neděle 3. ledna 2021 další hráč, který nese slavné příjmení Nadal. Šestnáctiletý Joan Nadal Vives je synem Toniho Nadala, tedy strýce a bývalého trenéra aktuální světové dvojky Rafaela Nadala. Španělský mladík se představil v úvodním kvalifikačním kole turnaje ITF na Mallorce, premiérovou výhru mezi profesionály ale nezískal.

Rodiči Joana Nadala Vivese jsou Toni Nadal a Joana María Vivesová, právě po matce tak má mladý tenista druhé příjmení.

Šestnáctiletý Joan dosud byl a víceméně stále zůstává málo známou postavou tenisového prostředí. Například v jeho profilu na webu Mezinárodní tenisové federace (ITF) byste marně hledali jak hráčovu fotografii, tak informaci, kterou rukou vlastně hraje.

K dispozici jsou alespoň jeho dosavadní výsledky, jichž je pramálo. Na juniorských turnajích ITF odehrál jediný zápas – loni v únoru hladce prohrál v prvním kole kvalifikace na akci úrovně 3 právě na Mallorce.

Ve stejné destinaci zažil také křest ohněm mezi dospělými, když ho dvacetiletý turecký tenista Kuzey Cekirge (1312. v žebříčku ATP) v neděli porazil 6:1 a 6:3. Je symbolické, že Nadal si připsal první účast na mužském turnaji v tenisové akademii, která nese jméno Rafaela Nadala.

Joan Nadal Vives, jenž se zatím nenachází v juniorském ani seniorském žebříčku, startoval na podniku s dotací 15 tisíc amerických dolarů díky divoké kartě. A je reálné, že se na totožném místě objeví také v následujícím týdnu, kdy se tam bude konat další akce stejné kategorie.