Slovenská tenistka ovlivňovala výsledky. Vyfasovala 12 let a podmíněnou pokutu

- Jan Vojkůvka

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) uzavřela vyšetřování prohřešků bývalé slovenské tenistky Dagmar Baškové. Ta se provinila hned v pěti případech ovlivňování výsledků, za což obdržela tvrdý trest v podobě dvanáctileté suspendace a podmíněné pokuty ve výši 40 tisíc dolarů.

Aby se Bašková vyhnula zaplacení celé částky, musí během 90 dní zaplatit pokutu ve výši 1000 dolarů a nedopustit se dalších prohřešků. To by v případě Baškové neměl být žádný problém, jelikož tato hráčka v roce 2018 odešla do sportovního důchodu.

Osmadvacetiletá tenistka ovšem kvůli výšce trestu už nyní ví, že se k tenisu nebude moci aktivně vrátit.

Slovenská hráčka se provinila minimálně v pěti potvrzených případech v roce 2017, kdy ovlivňovala výsledky svých zápasů. V daném roce si dokonce nechala za úplatu udělit kanára, za což už byla jednou potrestána specializovaným trestním soudem na Slovensku.

Ten jí v létě 2019 vyměřil pokutu 1500 eur za to, že si v roce 2017 na turnaji v Tunisku nechala zaplatit stejnou částku za to, že si nechala dát od soupeřky kanára.

TIU byla při stanovení podmíněné pokuty shovívavá z toho důvodu, že Bašková vinu nepopírala a s vyšetřovateli spolupracovala.

Maximem Baškové na světovém žebříčku bylo 1117. místo ve dvouhře a 780. pozice ve čtyřhře.