Útěk z ruské izolace? Querrey se dozvěděl trest

- Jan Vojkůvka

Americký tenista Sam Querrey, který po pozitivním testu na Covid-19 v říjnu uprchl společně se svou rodinou z izolace v Petrohradu, se dozvěděl od ATP svůj trest. Za úprk privátním letadlem na neznámé místo dostal podmíněnou pokutu ve výši 20 tisíc dolarů.

Podmíněný trest bude podle ATP trvat půl roku. Pokud se v tomto období nedopustí Querrey žádného dalšího prohřešku, pokuta bude zrušena.

Třiatřicetiletý tenista, který se dostal spolu se svou rodinou do karantény v ruském Petrohradu v polovině října, se obával toho, že některý z členů jeho rodiny skončí v ruské nemocnici, a tak naplánoval útěk soukromým letadlem do blíže nespecifikované evropské země.

Tento plán mu sice vyšel, ale pobouřil tím nejen ruské úřady, ale také samotnou ATP, která během pandemie koronaviru má sama o sobě dostatek problémů s pořádáním turnajů. Útěk Querreyho z karantény tak musela vyšetřit a rozhodla, i s ohledem na Američanovu dosavadní bezúhonnost, sáhnout k podmíněnému trestu.

Za úprk z izolace přitom Querreymu hrozila až tříletá suspendace a pokuta ve výši 100 tisíc dolarů.

Zkušený Querrey se k incidentu doposud veřejně nevyjádřil. Očekává se, že na okruh se vrátí na začátku ledna na turnaji v Delray Beach.