ATP Cup 2021: O dvanáctce účastníků je rozhodnuto. Chybí některé tenisové velmoci

- Marek Bartošík

Týmová soutěž ATP Cup, které se v následující sezóně zúčastní dvanáct týmů, zná své obsazení. Ve startovním poli nechybí obhájci titulu ze Srbska ani finalisté premiérového ročníku ze Španělska. Řecko se akce zúčastní i přesto, že kromě světové šestky Stefanose Tsitsipase nemá žádného hráče v top 400. Domácí Australané obdrželi do Melbourne divokou kartu. Naopak na nadcházejícím ATP Cupu budou scházet mimo jiné Švýcaři, Američané a Chorvati.

Srbsko, Španělsko, Rakousko, Rusko, Řecko, Německo, Argentina, Itálie, Japonsko, Francie, Kanada a Austrálie. To je výčet reprezentací, které si od 1. do 5. února 2021 zahrají na druhém ročníku ATP Cupu, tentokrát pořádaném v Melbourne.

Startovní pole je kvůli opatřením proti covidu-19 zredukováno na polovinu, letos se akce zúčastnilo hned 24 týmů.

K největším favoritům budou patřit letošní šampioni Srbové, kteří se můžou opřít o světovou jedničku Novaka Djokoviče. Taktéž od Španělů se čeká hodně, vždyť mají ve svých řadách Rafaela Nadala (2. v žebříčku ATP), Roberta Bautistu Aguta (13.) a také Pabla Carrena Bustu (16.). Vysoko budou mířit i Rusové, za něž by měli nastoupit Daniil Medveděv (4.), Andrej Rubljov (8.) a Karen Chačanov (20.).

Japonsko se mezi účastníky vklínilo díky chráněnému žebříčku Keie Nišikoriho (41.), jímž je 10. místo. Domácí Australané jsou v žebříčku národů až sedmnáctí, můžou se však spolehnout na divokou kartu.

V Melbourne se nakonec představí i Řekové, ačkoliv Stefanose Tsitsipase (6.) nemůže doplnit nikdo lepší než Michail Pervolarakis (456.). Nepotvrdily se tak spekulace, že na ATP Cupu budou moci startovat pouze tenisté, kteří mají jisté místo v hlavní soutěži Australian Open.

Naopak ani druhého vydání ATP Cupu se nezúčastní Švýcarsko. Poté, co se Roger Federer (5.) rozhodl vynechat australské turnaje, se země helvétského kříže v pořadí států propadla na 14. místo, což Stanu Wawrinkovi a spol. na účast ve zredukovaném formátu soutěže nestačí. Ze silných tenisových reprezentací chybí také Spojené státy či Chorvatsko.

Rozlosování se uskuteční v průběhu ledna, soupisky jednotlivých týmů zatím nejsou zveřejněny. V základní části turnaje se odehrají čtyři tříčlenné skupiny, přičemž vítěz každé z nich postoupí do semifinále. Neporažený singlista může získat maximálně 500 bodů, neporažený deblista nejvýše 250 bodů. Celková dotace akce činí 7,5 milionu dolarů.