Odvoleno. V nové hráčské radě ATP nechybí Federer, Nadal nebo Murray

- Marek Bartošík

Volby do 12členné hráčské rady ATP jsou minulostí. Své mandáty obhájili Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Kevin Anderson, Félix Auger-Aliassime, John Millman a Bruno Soares. Nově příchozími jsou Pablo Andújar, Marcus Daniell a Gilles Simon, který se v radě objeví po dvouleté pauze. Bývalé hráče bude nadále zastupovat Colin Dowdeswell, trenéry nově Daniel Vallverdú.

Osm znovuzvolených členů a k nim čtyři nové či staronové tváře. Takový je výsledek hlasování do hráčské rady ATP. Do tenisové „politiky“ poprvé nakouknou zkušený Španěl Pablo Andújar a také novozélandský deblový specialista Marcus Daniell. Do rady se vrací Francouz Gilles Simon a venezuelský trenér Daniel Vallverdú, jenž se mandátu vzdal během Wimbledonu 2019.

Nejen příklad Vallverdúa značí, jak složitá situace aktuálně na okruhu ATP panuje. Neshody uvnitř hráčské rady letos v srpnu vyústily v rezignaci některých členů a v založení nezávislé hráčské asociace PTPA, vedené Novakem Djokovičem a Vaskem Pospisilem.

Rebelové však marně hledali podporu u Rogera Federera, Rafaela Nadala i Andyho Murrayho, kteří zůstávají v hráčské radě ATP i po nejnovější volbě a kteří by měli patřit k vůdčím osobnostem této instituce. Naopak Djokovič a Pospisil kvůli novému pravidlu ATP do hráčské rady kandidovat nemohli.

Mandát všech zvolených má trvat do června 2022. Nový prezident a viceprezident budou zvoleni na prvním jednání v roce 2021.

Složení hráčské rady ATP

Zástupci singlistů (do 50. místa): Rafael Nadal (ESP), Roger Federer (SUI), Félix Auger-Aliassime (CAN), John Millman (AUS)
Zástupci singlistů (51.–100. místo): Pablo Andújar (ESP), Gilles Simon (FRA)
Zástupci deblistů (do 100. místa): Bruno Soares (BRA), Marcus Daniell (NZL)
Zástupci všech hráčů: Kevin Anderson (RSA), Andy Murray (GBR)
Zástupce bývalých hráčů: Colin Dowdeswell (GBR)
Zástupce trenérů: Daniel Vallverdú (VEN)