WTA

Plíšková vyrazila do Abú Zabí. Jak strávila vánoční svátky?

- Radek Štohl

Karolína Plíšková se na začátku posledního prosincového týdne vydala na cestu do nové sezóny. Česká tenisová jednička ještě před odletem povyprávěla nejen o své přípravě, ale také o tom, z jakého důvodu její blízcí podstoupili test na koronavirus. „Pár členů rodiny trápilo nachlazení, nevěděli jsme, jestli mají covid či nikoliv. Nehodilo by se mi, kdybych onemocněla a nemohla odletět," popsala českým médiím aktuálně šestá hráčka žebříčku dvouhry.

Jak jste strávila vánoce?
Oproti minulým letům jsem je prožila v klidu. Vždy to bývalo hektické, trávila jsem tady dva dny. Tím, že poslední roky jezdím na přípravu do zahraničí, není tolik prostoru být s blízkými lidmi. Teď jsem zde měla týden, stihla jsem obejít všechny – babičky, dědečky, rodiče i rodinu Míši. (Michala Hrdličky - pozn. red.)

Také jste připravovala bramborový salát...
Pak jsem toho litovala. (se smíchem) Rozhodla jsem se, že pro jednou budu dobrá manželka a připravím salát, byl trochu bez chuti, dochucovali jsme ho, pak byl lepší. Přežili jsme to, žádná otrava to nebyla. (s úsměvem) Smažili jsme řízky, zabralo mi celé dopoledne. Příští rok si radši vezmu od mamky. (se smíchem) 

Během vánočních svátků vaši nejbližší podstupovali test na koronavirus...
Michal byl přehnaně opatrný. (s úsměvem) Zjišťovali jsme jednorázové domácí testy, prováděli je v podstatě každému. Pár členů rodiny trápilo nachlazení, nevěděli jsme, jestli mají covid či nikoliv. Nehodilo by se mi, kdybych onemocněla a nemohla odletět. Každý, kdo k nám přišel domů, podstoupil test. (s úsměvem)

Jak reagovali?
Docela to vzali. Uvědomují si, že trénuji hodně. Všechno to navíc byla naše rodina. Nikdo nebyl cizí. Počítali s tím, nechtěli mě nakazit. Nebyl tam nikdo, kdo by řekl, že to podstoupit nechce. Když jsme jeli k taťkovi, tak jsem čekala v autě, Míša mu udělal test a pak mi napsal, že za ním můžu jít, že je negativní.

Dostaňme se k samotnému tenisu. Pod novým trenérem, kterým se v listopadu stal Sascha Bajin, máte za sebou měsíční soustředění...
Vzhledem k tomu, že jsem už vystřídala hodně trenérů, tak změnu hodnotím jinak. Chápu, že když někdo po 10 letech vymění trenéra, je pro něj obrovský šok, ale já měním skoro každý rok či dva. (s úsměvem) Není to pro mě tedy velká novinka. Čím jsem starší, tím se mi do změň chce méně, ale tato byla nutná.
Trenéry vždy vybíráme s týmem, aby to sedlo všem, což je taky důležité. Shodli jsme se na něm, byl pro nás jasná volba. Sascha do toho kousek sebe i srdce, prožívá to. Jde za úspěchem, nikoliv za slávou a penězi. Je to pro mě největší přínos. Věřím, že přijde i herní zlepšení. Strávili jsme spolu čtyři týdny, musím ho poznat i na turnaji. Nemůžu však na něj říct jediné křivé slovo.

Sezónu jste v posledních letech začínala v Brisbane, příští rok však se tam však hrát nebude. Mrzí vás to?
Mrzí mě to hodně, útočila jsem na třetí titul v řadě. Hraje se mi tam dobře. Jsem vážně ráda, že sezóna začne, je asi jedno kde. Hrozilo, že nebude nic, pořád se to odkládalo. Je super, že hned nebude grandslam, ale ještě se odehrají dva přípravné turnaje předtím. Je důležité, že nasbíráme zápasy.

Jaký je tedy váš nejbližší program?
Začínám na turnaji v Abú Zabí, poté se se kolem 14. přesouváme do Austrálie. Čeká nás tam dvoutýdenní karanténa, která je uzpůsobena tenistům, že můžeme nějakým způsobem trénovat, nebudeme jenom na pokoji. Potom je přípravný turnaj ve dvou městech. Následuje Australian Open, bude to zájezd na dlouho. Když bych měla jít až do konce, je závěr února.