Konec nadějí. Federer Australian Open nestihne

- Jan Vojkůvka

Roger Federer se nakonec do Austrálie k úvodnímu grandslamu sezony nevydá. Informaci o absenci švýcarské hvězdy potvrdil jeho agent Tony Godsick, podle něhož není zkušený tenista stále zcela připraven vrátit se na kurty. Devětatřicetiletý Federer bude v Melbourne scházet po dlouhých 21 startech v řadě.

Byť poslední Federerova slova a kroky svědčily spíše o tom, že se do Austrálie v lednu příštího roku vydá, v neděli večer přišla z úst jeho agenta špatná zpráva. Dlouholetý agent a CEO jejich společné firmy TEAM8, Tony Godsick, uvedl, že Švýcar musí Australian Open poprvé od roku 2000 vynechat.

„Roger se rozhodl nehrát v roce 2021 Australian Open. V posledních měsících se mu povedlo udělat ohromný progres s jeho kolenem i fyzičkou, ale po konzultacích se svým týmem se rozhodl učinit rozhodnutí, které je pro něj nejlepší,“ uvedl Godsick. „Na kurty se vrátí po Australian Open.“

„V následujících týdnech začneme hovořit o plánech o dalšího průběhu sezony a začneme stavět kalendář pro zbytek sezony,“ dodal Godsick.

Federer, jenž vyhrál Australian Open šestkrát a naposledy se z trofeje radoval v roce 2018, má za sebou v tomto roce dvě operace kolene. Jeho snaha o brzký návrat na kurty však vzala za své a to i přes usilovnou snahu své koleno posílit. Nepomohl mu ani usilovný trénink v Dubaji, kde spolupracuje s trenéry Severinem Luthim, Ivanem Ljubičičem a Pierrem Paganinim, který se stará o fyzičku.

Právě spolu s nimi se Federer nakonec rozhodl svůj comeback oddálit a nevrátit se do Melbourne, kde odehrál svůj prozatím poslední turnaj. Na letošním Australian Open dokráčel do semifinále a od té doby se při soutěžním utkání neobjevil.