Grandslamový titul jako povzbuzení. Thiem si stanovil těžké cíle pro novou sezonu

- Jan Vojkůvka

Vítězstvím na US Open vstoupil Dominic Thiem definitivně mezi velikány. Největší úspěch kariéry jej navíc natolik povzbudil, že se na sklonku tohoto roku stanovil takové cíle pro novou sezonu, které by se snad v letech předchozích i bál vyslovit. Nejen, že chce vyhrát další grandslamový turnaj, ale také by se rád vyšvihl do čela světového žebříčku.

„Když se podíváme na uplynulý rok, koronavirus způsobil globální chaos, ale z pohledu sportovce byl pro mě rok 2020 vynikající,“ sdělil Thiem. „Sezonu jsem zahájil finálovou účastí na Australian Open, zakončil ji postupem do finále na ATP Finals v Londýně.“

„Ale zisk titulu na US Open v polovině září byl absolutním vrcholem. V New Yorku jsem si splnil dětský sen a vyhrál svůj první grandslamový titul. Byly to nepopsatelné okamžiky. Jedna věc je jistá: nejhezčím vánočním dárkem je pro mě trofej z US Open,“ popisoval největší úspěch kariéry.

K němu došel na US Open, kde mu přálo i trochu štěstí. V průběhu turnaje byl diskvalifikován Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer na US Open nestartovali, a tak byl trůn volný. Této skuliny využil právě Thiem, který ve finále otočil duel s Alexanderem Zverevem a zvítězil 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6).

Tento triumf jen posílil jeho odhodlání, aby se stal hlavní tváří obměny v nejužší světové špičce, kterou dlouhodobě drží již zmíněná trojice hrajících legend.

„Tuto trofej miluji, a proto jsou mé cíle pro rok 2021 jednoduché. Chci vyhrát další grandslamový titul, to je moje hlavní priorita. Stát se světovou jedničkou je také na špici mého seznamu. Nicméně, kdybych si měl vybrat, tak výhra na dalším grandslamovém turnaji by pro mě znamenala víc,“ podotkl Thiem.

Rakušan se již pečlivě připravuje na začátek nového ročníku, který odstartuje až v Austrálii. Volno v přípravě si přitom nedává ani během vánočních svátků. „Vzít si pauzu během svátků? Ani náhodou,“ smál se Thiem. „25. a 26. prosince budu pokračovat v práci na fyzičce, po Novém roce začnu více hrát s raketou. Poté 13. ledna odletím do Melbourne a během karantény začnu finišovat přípravu a ladit formu,“ dodal.