Australian Open bez Federera? Švýcarovy kroky naznačují opak

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv před necelými dvěma týdny přišly z Federerova tábora nepříliš pozitivní zprávy s ohledem na návrat, nejnovější kroky švýcarské legendy svědčí o tom, že hodlá do Austrálie odcestovat. Přihlásil se totiž na únorové Australian Open.

„Doufal jsem, že budu stoprocentně připravený, tak tomu ale není. Hrozně rád bych v Austrálii hrál, s kolenem to ale bude těsné. Nechci učinit další krok, dokud nejsem zcela připraven. Následující tři týdny mi v mém rozhodnutí pomohou,“ sdělil před necelými dvěma týdny legendární tenista.

Pro jeho tělo byly dvě operace kolene zkrátka příliš velkou zátěží. Když se k tomu přičte neskutečně dlouhá absence (od letošního ledna), pochyby jsou zajisté na místě. Vývoj situace však naznačuje, že Federer svou nejistotu přehodnotil a nehodlá svůj comeback příliš odkládat.

Ve zveřejněné listině přihlášených hráčů pro Australian Open totiž Federerovo jméno figuruje. A pozitivní jsou i poslední ohlasy švýcarského tenisty, které rozhodně jeho fanoušky potěšily.

„Trénuji velmi tvrdě, pracuji na svém návratu a doufám, že si zahraji velmi, velmi brzy,“ poznamenal Federer.

Pozitivní je ale především to, že dva týdny po svých pochybách o účasti v Austrálii nehodil flintu do žita a rozhodl se do Melbourne přihlásit. Se svým startem tak počítá, pokud se nestane něco neočekávaného.

Letošní Australian Open se bude hrát až 8. února. Devětatřicetiletý hráč tak má stále ještě měsíc a půl na to, aby se kvalitně připravil a zpevnil své problémové koleno.