Netradiční kvalifikaci Australian Open absolvuje i české trio

- Jan Vojkůvka

Letošní kvalifikace Australian Open bude v mnohém jiná. Nejen, že se bude hrát o takřka měsíc dříve od 10. do 13. ledna (samotné Australian Open se bude hrát od 8. února), ale navíc nebude ani v Austrálii. Muže čeká výprava do Dauhá, kam s jistotou vyrazí dva čeští tenisté. Ženy naopak budou hrát v Dubaji, kde se představí i Tereza Martincová.

Kvalifikace v katarském Dauhá bude probíhat klasickým grandslamovým formátem. Celkem se představí 128 tenistů, ze kterých si hlavní soutěž úvodního grandslamu vybojuje 16 hráčů.

Z Čechů se bojů o hlavní soutěž zúčastní určitě Lukáš Rosol a Tomáš Macháč. Rosolovi se naposledy povedlo zahrát si na grandslamovém turnaji na Roland Garros v roce 2019, kdy vypadl v úvodním kole.

Také Tomáš Macháč se představil v hlavní soutěži Roland Garros, a to letos. Po výtečných výkonech v kvalifikaci se mu povedlo kvalifikovat a nescházelo mnoho, aby v prvním kole zaskočil favorizovaného Taylora Fritze. Nakonec mu ovšem v pěti setech podlehl.

Na svou šanci čeká také Zdeněk Kolář, kterému stačí pouhé dvě omluvenky, aby se do kvalifikace rovněž podíval.

Ženy vyrazí na kvalifikaci do Dubaje. I zde bude hrát celkem 128 tenistek o 16 vstupenek do hlavní soutěže a mezi nimi bude i Tereza Martincová, která bude jedinou Češkou v bojích o hlavní soutěž.

Martincová se do hlavních soutěží na grandslamech kvalifikovala dosud čtyřikrát. Naposledy letos na US Open.