Desítka Čechů pro hlavní soutěž. Úvodní grandslam sezony si zahraje 9 žen a 1 muž

- Jan Vojkůvka

Rovných 10 zástupců bude mít český tenis na úvodním grandslamu sezony v Melbourne, kde se bude hrát netradičně od 8. února. Jistotu účasti v hlavní soutěži si zajistilo hned 9 žen a 1 muž.

Stalo se už tak trochu tradicí, že v ženské části grandslamových turnajů je zastoupení tuzemských hráčů několikanásobně vyšší než na mužském turnaji. A stejně tomu bude i příští rok v únoru.

Do hlavní soutěže Australian Open se podívá hned devět českých žen, ze kterých se hned čtyři mohou těšit na pozici nasazených hráček. Jmenovitě se jedná o Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Markétu Vondroušovou a Karolínu Muchovou, přičemž první dvě jmenované by se měly vejít mezi osm nejvýše nasazených hráček v hlavní soutěži.

Těsně pod pozicemi pro nasazené tenistky na svou šanci číhá Barbora Strýcová, před kterou je ve světovém žebříčku aktuálně pět tenistek a právě tento počet ji dělí od pozice turnajové dvaatřicítky.

Dalšími jistými účastnicemi hlavní soutěže jsou Marie Bouzková, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková. Tato devítka českých žen přitom může být rozšířena ještě Terezou Martincovou, která si zahraje kvalifikaci. Má přitom šanci i na přímý postup, to by se ale muselo odhlásit hned 16 tenistek, které jsou v žebříčku před ní.

V mužské části bude startovat pouze Jiří Veselý, kterému ve světovém žebříčku náleží 68. místo. Žádný další český tenista nemá žebříček na to, aby mohl na přímou účast dosáhnout, a to ani v případě vysokého počtu omluvenek. Další v pořadí je totiž až 195. hráč světa Tomáš Macháč.