Murray není přihlášen ke kvalifikaci Australian Open. Spoléhá se na divokou kartu?

- Jan Vojkůvka

Žebříček Andyho Murrayho nemá od jeho operace kyčle v roce 2018 příliš velkou hodnotu. Stejné to bude i při jeho vstupu do nové sezony, do níž půjde jako 122. hráč světa. A právě v tom tkví jeho hlavní problém. Nevejde se totiž mezi účastníky Australian Open a musí absolvovat kvalifikaci. K té ovšem přihlášený není...

Murray, který je bývalou světovou jedničkou, se přitom na start nové sezony velmi těší a nikde nezmínil, že chce úvodní týdny ročníku vynechat, či že by jej trápily zdravotní problémy. Přesto se do bojů o hlavní soutěž melbournského grandslamu nepřihlásil.

Tento krok může mít své následky. Murray tím může přijít o samotné Australian Open, pokud by se do hlavní soutěže nedostal jako náhradník. Ovšem s tím příliš počítat nemůže. Stále je však ve hře možnost, že by se Brit mohl dočkat divoké karty od pořadatelů. A možná právě s tím operuje.

Je Murrayho nepřihlášení do kvalifikace Australian Open, která se bude hrát netradičně v Dauhá od 10. ledna, známkou jistoty, že Brit získá divokou kartu?

Není tomu zrovna dávno, kdy se Murray z obdržení divoké karty na grandslamový turnaj mohl radovat. Stalo se tak na Roland Garros v tomto roce a kroky pořadatelů byly výrazně kritizovány například sedminásobným grandslamovým šampionem Matsem Wilanderem. Podle něj by hráči jako Murray neměli dostávat divoké karty, které by měly být určeny mladým tenistům.

Na druhou stranu získal Murray mnoho zastání jak u tenisových fanoušků, tak u mnohých kolegů. Bylo by ovšem správné udělit Murraymu druhou divokou kartu na grandslam během půl roku? Na druhou stranu, bylo by správné nechat bývalou světovou jedničku doma a nepozvat ho do Melbourne? Rozuzlení nabídnou příští dny a týdny.