Konec kariéry! Jaké legendy letos pověsily raketu na hřebík?

- Radek Štohl

Byl to hodně zvláštní tenisový rok. Kromě půlroční absence se rovněž jednalo o sezónu plnou velkých loučení, včetně grandslamových šampionek Caroline Wozniacké a Marii Šarapovové. Svět čtyřhry už nebude bavit bratrská dvojice Mike a Bobe Bryanů. Koho v příští sezóně mimo jiné na kurtech už neuvidíme?

1) Caroline Wozniacká (konec kariéry 23. ledna)
Profesionální kariéry zanechala velmi brzy, v polovině letošního roku Dánce bylo teprve třicet let. Během této doby však dosáhla na velké věci – 1. místo žebříčku dvouhry, grandslamový titul ze singlu z Australian Open 2018 či zisk trofeje z Turnaje mistryň 2017. Rovněž dvakrát byla ve finále US Open (2009, 2014), ani jednou však neuspěla. Před šesti lety dokráčela do čtvrtfinále dvouhry olympijských her. Od roku 2005 na okruhu vyhrála 632 zápasů, 30 trofejí. Vydělala více než 35 milionů amerických dolarů.

2) Jekatěrina Makarovová (28. ledna)
Pouhých pět dní po Caroline Wozniacké tenisový okruh definitivně opustila Jekatěrina Makarovová. V jednatřiceti letech. Bývalá světová osmička žebříčku dvouhry a dvojnásobná grandslamová semifinalistka singlu se více proslavila ve čtyřhře, ve které dokráčela na samotný vrchol. Až na Australian Open, ve kterém dvakrát byla ve finále, dobyla jeden po jednom ze zbylých grandslamů. Rovněž triumfovala na Turnaji mistryň, olympijských hrách či smířené čtyřhře US Open.

3) Maria Šarapovová (26. února)
36 trofejí, dosažení kariérního grandslamu ve dvouhře, vítězství na Turnaji mistryň, zisk olympijské stříbrné medaile ve dvouhře či post světové jedničky. Takový je krátký výčet velkých úspěchů Rusky, která v kariéře na prize money získala téměř 39 milionů amerických dolarů.

4) Mike a Bob Bryanovi (26. srpna)
Americká dvojčata dlouhodobě zářila ve světě čtyřhry. Na okruhu ATP se stala nejúspěšnějším deblovým párem historie. Dvaačtyřicetileté duo společně triumfovalo na 119 akcích. Z toho dobylo 16 grandslamových trofejí, 39 titulů z Masters, 4 z Turnaje mistrů a zlatou olympijskou medaili z roku 2012.

Kdo další letos ukončil kariéru?
Steve Darcis – 15. ledna
Vania Kingová – 25. února
Johanna Larssonová – 28. února
Pauline Parmentierová – 1. října
Santiago Giraldo – 6. října
Julia Görgesová – 21. října
Magdaléna Rybáriková – 29. října