Dominance evropského tenisu? Mezi muži ano, ženský okruh je vyrovnanější

- Marek Bartošík

Tenis patří mezi sporty, které jsou rozšířené prakticky po celé zeměkouli. Profesionálové zápolí v Evropě, Severní i Jižní Americe, Asii, Africe a také Austrálii. K bezesporu nejúspěšnějším tenisovým kontinentům se řadí Evropa, což potvrzují jak aktuální žebříčky, tak výsledky grandslamových turnajů z posledních let.

Evropa, jíž se přezdívá „starý kontinent“, se může pyšnit výsadním postavením v tenisovém světě. Na jejím území se pořádají dva ze čtyř grandslamů (Roland Garros, Wimbledon) a také další prestižní akce (Monte Carlo, Řím, Madrid, …).

Silná pozice evropských tenisových federací je dobře vidět také v žebříčcích ATP a WTA. V mužském světovém pořadí Evropané aktuálně okupují hned sedmnáct míst v top 20. Nejlepším zástupcem zbytku světa je Argentinec Diego Schwartzman (9.), následují Kanaďané Denis Shapovalov (12.) a Milos Raonic (14.).

Dominanci evropských tenistů dále stvrzuje fakt, že od roku 2010 bez výjimky vévodí grandslamovým turnajům. Posledním neevropským šampionem na akci velké čtyřky je Juan Martín del Potro (US Open 2009). Dalším faktem hovořícím pro evropské tenisty jsou jejich vítězství ve všech dosavadních ročnících týmového Laver Cupu (2017–2019).

O poznání lépe si vede zbytek světa ve srovnání s Evropou v ženském tenise. Aktuální světovou jedničkou je Australanka Ashleigh Bartyová, kterou ve světové desítce doplňují kromě Evropanek také Japonka Naomi Ósakaová (3.), Američanka Sofia Keninová (4.) a Kanaďanka Bianca Andreescuová (7.). Ve druhé desítce nalezneme Američanky Serenu Williamsovou (11.) a Madison Keysovou (16.) a také Kazašku Jelenu Rybakinovou (19.).

Neevropanky si velmi dobře počínají i na grandslamech – Sofia Keninová letos ovládla Australian Open, Naomi Ósakaová US Open. Za Evropanky bodovala Iga Šwiateková na Roland Garros, kde ve finále porazila právě Američanku Keninovou. Od roku 2010 se uskutečnilo 43 grandslamových turnajů, přičemž Američanky a spol. jich ukořistily 22 (z toho Serena Williamsová hned 12).

Situace v ženském tenise je tedy mnohem otevřenější nejen v často uváděných výkonech jednotlivých hráček, ale také ve výkonech celých kontinentů. Naopak tenisté ze Severní Ameriky, Jižní Ameriky, Asie, Afriky i Austrálie mají pro následující sezóny jasný úkol – vyzrát na dominanci svých evropských soupeřů.