Stroze a bez trika. Tomicův návrat skončil odstoupením z finále

- Filip Lefenda

V letošním roce odehrál v hlavních soutěžích všehovšudy čtyři utkání, z toho tři na challengerech a ještě před koronavirovou pauzou. Nyní se kontroverzní Bernard Tomic představil na malém exhibičním podniku v australském Brisbane. Došel na něm do finále, zápas o titul ale na poslední chvíli odpískal.

Vlastní občerstvení i ručník a nutnost sbírat si po každé výměně míče. Tomic se v Brisbane vrátil na úroveň z dob svých tenisových začátků. I přesto ukázal wimbledonský čtvrtfinalista z roku 2011 na domácí půdě záblesky formy.

Skrze výhry nad krajany Sekulicem, Santillanem a Bouzigem se prodral až do finále. Nebyla to procházka růžovou zahradou – dvakrát musel do tří setů. Pouze Santillan (6:7, 7:3, 7:5) přitom figuruje v žebříčku relativně vysoko – ve třetí stovce. Bouzige je na konci druhé tisícovky, sedmnáctiletého Sekulice pak v seniorském pořadí nenalezneme vůbec.

Finále je ale finále – obzvláště po tak dlouhé době bez tenisu. Na zápas o trofej s Harrym Bourchierem ale nakonec nedošlo. Při předzápasové rozcvičce chytla osmadvacetiletého Australana záda a do duelu se rozhodl nenastoupit.

Když se poté z bývalé světové sedmnáctky a vítěze čtyř titulů z okruhu ATP snažili novináři dostat, kdy se k tenisu zase vrátí, bez trika jim jednoslovně sdělil, že „brzy“.

Nakonec se kontroverzní tenista, jehož kariéru provází celá řada škraloupů, přeci jen trochu rozpovídal. „Bohužel jsem dnes nemohl hrát, ale doufám, že se to zlepší. Už rok usiluji o návrat a budu se o něj nadále snažit ze všech sil,“ sdělil Tomic.