Australian Open zvýší prize money pro dříve vyřazené. Jak to bude s fanoušky?

- Marek Bartošík

Nová tenisová sezóna se blíží a jako obvykle bude v jejím úvodu hrát prim grandslamové Australian Open. V Melbourne se tentokrát začne hrát až 8. února, tedy o tři týdny později oproti původnímu termínu. Pořadatelé oznámili, že se jim navzdory mnohým komplikacím podařilo zajistit stejnou výši finančních odměn jako pro ročník 2020. Kromě toho informovali, že počítají s velkým množstvím fanoušků.

Craig Tiley, jenž je ředitelem Australian Open a zároveň šéfem Australského tenisového svazu (Tennis Australia), na sobotní tiskové konferenci představil další podrobnosti Australian Open 2021.

Účastníci turnaje budou stejně jako letos zápolit o celkové finanční odměny ve výši 71,5 milionu australských dolarů (přibližně 1,16 miliardy korun). Změna nastane v rozdělování prize money, a to ve prospěch dříve vyřazených tenistů a tenistek. Účastníci prvního kola tak dostanou 100 tisíc australských dolarů, což znamená nárůst o 15 procent ve srovnání s posledním ročníkem.

Pořadatelé počítají také se štědřejšími odměnami pro hráče vyřazené v kvalifikaci, která se uskuteční mimo Austrálii – ženy budou hrát v Dubaji, muži v Dauhá. Kompletní přehled odměn bude teprve zveřejněn.

Turnajový šéf Tiley dále přiblížil, jak by to mělo být na Australian Open 2021 s diváky, pokud se celková situace s covidem v místě konání nezhorší.

„Očekáváme aspoň poloviční návštěvnost ve srovnání s letoškem (celková návštěvnost ročníku 2020 činila více než 800 tisíc diváků, pozn. red.). Příští týden ve středu začne prodej lístků. Může to být hezký vánoční dárek,“ poznamenal Tiley.