Troicki místo Zimonjiče. Srbský daviscupový tým má nového nehrajícího kapitána

- Marek Bartošík

Někdejší 12. hráč žebříčku Viktor Troicki (201.) se stal novým kapitánem srbského daviscupového týmu. Čtyřiatřicetiletý tenista ve funkci nahradil o deset let staršího deblového specialistu Nenada Zimonjiče. Ten byl kapitánem od roku 2017, nyní jeho smlouva vypršela.

Viktor Troicki je sice stále aktivním hráčem, nicméně neplánuje, že by se sám do reprezentace nominoval. Bude tedy klasickým nehrajícím kapitánem, přičemž svou daviscupovou kariéru končí s kladnou bilancí 24 vítězství a 16 porážek.

„Je to pro mě splněný sen. Nečekal jsem, že se to stane tak brzy, ale určitě to bylo něco, na co jsem se těšil,“ sdělil pro oficiální web týmové soutěže nový srbský lodivod, jenž podepsal smlouvu na čtyři roky.

Troicki patří k silné generaci srbských tenistů, která v uplynulých dvanácti letech vybojovala vítězství v Davis Cupu (2010), ATP Cupu (2020) a také už neexistujícím Světovém poháru družstev (2009, 2012).

Čtyřiatřicetiletý tenista z Bělehradu před deseti lety zazářil v daviscupovém finále, když v rozhodujícím pátém utkání hladce porazil zkušeného Michaëla Llodru. Na letošním ATP Cupu, kde Srbové ve finále přehráli Španěly, pravidelně nastupoval do čtyřhry.

Bývalý osmifinalista Roland Garros či Wimbledonu hrál zatím naposledy na listopadovém turnaji v Sofii, kde jako kvalifikant prohrál v prvním kole hlavní soutěže. Letos se představil mimo jiné na challengerech v Ostravě a Prostějově. V dosavadní kariéře získal tři ATP tituly ze dvouhry (Moskva 2010, Sydney 2015 a 2016) a dva ze čtyřhry (Bangkok 2010, Sofie 2017).