Úspěchy mezi juniorkami i na extralize. Byla to povedená sezóna, má jasno Klimovičová

- Michal Hladký, Marek Bartošík

Tenisová extraliga přinesla i letos mladé české generaci šanci k zápolení s hvězdami profesionálního okruhu. Šestnáctiletá Linda Klimovičová, hájící barvy Prostějova, tak ve finále proti TK Sparta Praha statečně vzdorovala ostřílené Barboře Strýcové. I když mladičká tenistka prohrála 4:6 a 3:6, může být na své počínání pyšná.

Šestnáctiletá Linda Klimovičová versus čtyřiatřicetiletá Barbora Strýcová. To bylo jedno z utkání ve finále letošní MONETA Tenisové extraligy. Ačkoliv byla Klimovičová jasnou outsiderkou, dokázala proti loňské wimbledonské semifinalistce získat hned sedm gemů.

„Byl to těžký zápas, ale nemám se za co stydět. Přece jenom je to Bára Strýcová,“ povídala v rozhovoru pro Tenisový svět Klimovičová. „Do zápasu jsem šla s tím, že nemám co ztratit a že můžu hrát uvolněně. Ze začátku jsem sice byla nervózní, ale po třech gemech už to bylo lepší,“ poznamenala.

Talentovaná Češka nastoupila během letošní extraligy už v semifinálové skupině, kde ve třech setech udolala zástupkyni Pardubic Veroniku Vlkovskou. Snad i proto dostala prostor také v ostře sledovaném finále.

„Byla jsem strašně ráda. Jsem vděčná trenérovi, že mě nasadil do zápasu ve finále extraligy,“ líčila tenistka, která si z duelu proti Strýcové odnesla několik důležitých poznatků.

„Od základní čáry to byla taková rovina. Rozhodovaly spíš detaily, třeba že si umí naběhnout na síť a zakončit to, naopak já jsem na síti kazila,“ vyjmenovala Klimovičová.

Start ve finále extraligy je pro ni jen jedním z mnoha letošních úspěchů. Šestnáctileté Češce se velmi dařilo na juniorských turnajích ITF, když získala jeden titul (Istanbul) a k němu přidala čtyři finálové účasti. Sympatické výsledky sbírala také ve čtyřhře, z níž má letos na kontě trofej z Plzně.

„Byla to velmi povedená sezóna, hodně jsem se posunula,“ spokojeně hodnotila aktuálně 143. hráčka juniorského žebříčku.

Klimovičovou už brzy čeká raketový vzestup světovým pořadím, jelikož na konci sezóny se přesune řada tenistek ročníku 2002 mezi dospělé. Takových je před ní v rankingu více než padesát, Češka tedy nakoukne do elitní stovky. A zároveň se přiblíží účasti na juniorských grandslamech.

„Lákají mě. Když ještě uhraju nějaký turnaj, tak bych se na juniorský grandslam mohla dostat,“ plánuje Klimovičová, která vyhlíží především travnatý Wimbledon.

„Na trávě jsem sice nikdy nehrála, ale myslím, že by mi ten povrch vyhovoval,“ uzavřela.


Galerie