MONETA Tenisová extraliga: Sparta slaví po 20 letech titul! Rozhodl poslední zápas

- Redakce

Tenisté pražské Sparty po dlouhých 20 letech dokázali získat domácí titul. Finále MONETA Tenisové extraligy proti Prostějovu, které se hrálo v Říčanech, vyhráli 5:4 na zápasy. Rozhodující bod vybojovali v závěrečném deblu Tomáš Macháč s Lukášem Rosolem.

Sparta šla do finále proti historicky nejúspěšnějšímu týmu extraligy z Prostějova v rolích favoritů. Její soupiska byla totiž na papíře mnohem silnější než sestava Agrofertu. Finálová bitva však nakonec nemohla být vyrovnanější.

Byť Sparťané začali lépe díky hladké výhře Kateřiny Siniakové nad mladičkou Sárou Bejlek, Prostějovu se podařilo získat následující dva body zásluhou Vitalije Sačka, který překvapivě porazil Lukáše Rosola, a Davida Poljaka, jenž si vyšlápl na Michaela Vrbenského. Sparťanské ženy ovšem v prvních duelech svůj tým podržely a o vyrovnání se následně postarala Barbora Strýcová.

Finálový boj se poté nadále vyvíjel velmi vyrovnaně. Sparta se sice ujala vedení zásluhou Patrika Rikla, ale o další vyrovnání se postaral Jiří Lehečka. Rozhodnout tak musely tři deblové zápasy, ve kterých nakonec byli Sparťané úspěšnější.

Po výhře Siniakové s Kužmovou se sice Prostějově podařilo srovnat na 4:4 zásluhou Lehečky a Zelenaye, ale v závěrečném duelu nevyužili nadějného vedení Veselý s Poljakem, kteří nakonec prohráli s Rosolem a Macháčem ve dvou setech, což přineslo Spartě tolik kýžený titul po dlouhém dvacetiletém čekání.

Jednotlivé zápasy, rozhovory a výsledky

Siniaková poslala Spartu do vedení
Finále MONETA Tenisové extraligy smíšených družstev začalo v Říčanech lépe pro favorizovanou Spartu. Ta se ujala vedení poté, co Kateřina Siniaková (59.) přehrála jasně 6:2 a 6:0 vítězku letošního ročníku Pardubické juniorky – teprve čtrnáctiletou Sáru Bejlek (-).

Rosol prohrál se Sačkem
Dlouhou třísetovou bitvu svedli v rámci finále MONETA Tenisové extraligy Lukáš Rosol (199.) a Vitalij Sačko (400.). Lépe si nakonec vedl Ukrajinec hrající ve službách Prostějova, jenž v rozhodujícím dějství, na rozdíl od zkušenějšího Rosola, využil svou šanci na příjmu a zvítězil 6:4, 3:6 a 6:3.

Poljak překvapivě smetl Vrbenského
David Poljak (465.) porazil ve finále Tenisové extraligy nečekaně hladce Michaela Vrbenského (311.), s nímž všechna tři předešlá vzájemná utkání prohrál. Tenista původem z Ostravy strávil na kurtu pouhou hodinu a po triumfu 6:3 a 6:1 přidal na konto Agrofertu druhý bod. Prostějov tak po třech dvouhrách překvapivě vedl 2:1 na zápasy.

Strýcová potvrdila roli favoritky
Barbora Strýcová (37.) splnila v souboji s Lindou Klimovičovou (-) roli obrovské papírové favoritky a srovnala vítězstvím 6:4 a 6:3 stav finálové série mezi Prostějovem a Spartou na 2:2. Nutno říci, že šestnáctiletá Klimovičová neprodala svou kůži lacino a hned několikrát vzala o osmnáct let zkušenější krajance servis.

Rikl strhl vedení na stranu Sparty
Patrik Rikl (660.) zvládl náročnou bitvu s Daliborem Svrčinou (840.), kterého v rámci extraligy porazil 7:6, 4:6, 6:4 a dostal Spartu do vedení 3:2 na zápasy. Riklovi se podařilo potvrdit svou pozitivní bilanci s osmnáctiletým soupeřem, kterého porazil už minulý rok na turnaji ITF.

Macháč ztratil nadějně rozehraný zápas
Poslední dvouhra finálového programu nabídla velmi zajímavou podívanou v utkání mezi Tomášem Macháčem a Jiřím Lehečkou. Macháč, který reprezentuje Spartu, sice vedl v prvním setu 5:3, ale vedení neudržel, prohrál devět gemů v řadě a nakonec s Lehečkou padl 5:7, 1:6. Prostějov díky tomu vyrovnal na 3:3 a nadále usiluje o extraligový titul.

Siniaková s Kužmovou získaly pro Spartu mečbol
Čtvrtý bod vybojovala Sparta v ženské čtyřhře a přiblížila se k zisku mistrovského titulu. O pomyslný mečbol se postaraly Kateřina Siniaková a Viktoria Kužmová, které porazily Sáru Bejlek a Lindu Klimovičovou ve dvou setech 6:2, 6:3.

Lehečka se Zelenayem srovnali na 4:4
Finále Tenisové extraligy nemůže být dramatičtější. Na 4:4 se podařilo srovnat deblovému páru Prostějova Jiřímu Lehečkovi a Igoru Zelenayovi, kteří porazili Michaela Vrbenského s Patrikem Riklem po setech 6:4, 6:1. O vítězi finále tak musí rozhodnout až poslední zápas.

Macháč s Rosolem rozhodli! Sparta získává extraligový titul
Titul z letošní MONETA Tenisové extraligy získala po velkém boji nakonec TK Sparta Praha! Rozhodující pátý bod vybojovali pro šampiony Lukáš Rosol s Tomášem Macháčem, kteří porazili Jiřího Veselého a Davida Poljaka 7:6(5), 6:3. Veselý s Poljakem přitom v prvním setu vedli už 5:2, nepovedlo se jim ale dotáhnout úvodní dějství do zdárného konce a ve druhé sadě už byla lepší sparťanská dvojice. Sparta získala extraligový titul po dlouhých 20 letech.

TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha (hrací místo: Říčany) 4:5

Vitalij Sačko (UKR) – Lukáš Rosol 6:4, 3:6, 6:3
Sára Bejlek – Kateřina Siniaková 2:6, 0:6
David Poljak – Michael Vrbenský 6:3, 6:1
Linda Klimovičová – Barbora Strýcová 4:6, 3:6
Dalibor Svrčina – Patrik Rikl 6:7(6), 6:4, 4:6
Jiří Lehečka – Tomáš Macháč 7:5, 6:1
Bejlek, Klimovičová – Siniaková, Kužmová 2:6, 3:6
Lehečka, Zelenay – Rikl, Vrbenský 6:4, 6:1
Veselý, Poljak – Rosol, Macháč 6:7(5), 3:6


Galerie