Sezonu WTA zahájí nový turnaj! Pořadatele ovšem trápí velká nepříjemnost

- Jan Vojkůvka

Nová sezona na okruhu WTA podle nejnovějších informací začne premiérovým ročníkem turnaje WTA 500 v Abú Zabí. Hlavní město Spojených arabských emirátů je tradičním dějištěm exhibice nejlepších hráčů světa, vůbec poprvé se zde však uskuteční ryze ženský turnaj z profesionálního okruhu. Pořadatele akce ovšem trápí nedostatek času na přípravu, která s sebou nese velkou nepříjemnost.

Sezona 2021 bude kvůli pandemii koronaviru poněkud jiná, než na co jsou tenisoví příznivci zvyklí. Všichni musí například zapomenout na to, že by celý ročník začal tradičními australskými turnaji. Do Austrálie se tenisté totiž vypraví až v polovině ledna, a tak mají oba profesionální okruhy možnost první týden roku využít k pořádání jiných turnajů.

Ženský okruh se podle všeho vypraví do Abú Zabí, kde se bude vůbec poprvé konat turnaj kategorie WTA 500 (dříve Premier). Ten by měl odstartovat hlavní soutěží 5. ledna a do začátku tak zbývají pouhé tři týdny.

Pořadatelé jsou kvůli tomu ve velké časové tísni. Aktuálně je nejvíc trápí nedostatek sběračů míčků, což by sice nejraději vyřešili angažováním dětských sběračů, jenže kvůli pololetním prázdninám bude jejich sehnání problém.

„Ve Spojených arabských emirátech jsme právě zahájili pololetní prázdniny. Sehnat požadovaných 140 sběračů ze škol bude tak během tohoto období nemožné,“ cituje organizátory web essentiallysports.com.

Pořadatelé se i tak pokusí místní děti z Abú Zabí oslovit a nalákat je na možnost podílet se na premiérovém ročníku turnaje WTA. Přesto ale zkoumají i další možnosti, jak docílit získání dostatečného počtu dětí. „Druhou možností je zkusit sehnat a přivézt sběrače skrz osobní kontakty a tenisové akademie v ostatních městech naší země,“ podotýkají.

„Snažíme se ze všech sil najít řešení této situace,“ dodávají s tím, že s problémy při pořádání turnaje v tak brzkém termínu počítali. Za normálních okolností by se totiž v Abú Zabí nejspíš hrálo v jiném období, jelikož nebýt pandemie koronaviru, sezona by začínala v Číně a Austrálii.