Futures v Jablonci: Michnev třísetovou bitvu zvládl, první nasazený Kolář opět končí v osmifinále

- Jan Vojkůvka

Druhý jablonecký turnaj kategorie futures pokračoval dalším hracím dnem, v němž se vykrystalizovali všichni čtvrtfinalisté jak v soutěži singlu, tak i deblu. Do zítřejších bojů o semifinále postoupilo hned pět českých tenistů ve dvouhře.

Ze čtyřhry se na poslední chvíli kvůli zranění Marasina odhlásil rumunský pár Marasin - Frosa a jeho místo v pavouku zaujala česká dvojice Josef Kůrka, Marko Pašalič, která spolu na mezinárodních turnajích prožije premiéru. Pašalič ve středu odehrál první zápas v životě v hlavní soutěži futuru i ve dvouhře.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Mezi vůbec první postupující dne se zařadili Jiří Vachtl s Adamem Blechou, kteří zdárně otočili zápas s Frommelem a Mrázkem, k čemuž jim dopomohlo i trochu toho štěstí, které se nejvíce projevilo při gembolu na 4:1 ve druhé sadě, v níž Vachtl zahrál nechytatelný míček zády k síti s odskokem z ven z dvorce.

Vítězný pár byl po utkání pochopitelně velmi spokojený, a jak Adam Blecha, tak Jiří Vachtl to dali najevo i v obsáhlém rozhovoru na kameru pro Tenisový svět.

Hlavní zájem se však, již tradičně, točil okolo dvouhry. V ní se zadařilo na začátku čtvrtečního programu přejít do čtvrtfinále Petru Michnevovi po výhře nad krajanem Schmidem, jenž sice vyhrál úvodní sadu 6:4, ale v dalších dvou na Michneva nestačil v poměru 3:6, 3:6. 

Překvapivě hladkou porážku si naopak připsal Pavel Nejedlý, jemuž se nepodařilo prakticky vůbec vzdorovat v utkání se Slovákem Kleinem. V obou sadách si český tenista připsal vždy pouze jeden gem a s turnajem se ve dvouhře rozloučil. Po zápase se ovšem vyjasnilo, proč došlo k takovému debaklu. Nejedlý totiž měl problémy s kolenem, což ho limitovalo více, než se mohlo během samotného zápasu zdát. I kvůli tomu nakonec vzdal svou účast ve čtyřhře po boku Petra Michneva, s nímž se tak v deblu vůbec neprezentoval.

A loučí se také Matěj Vocel. Po zdravotních problémech z minulého týdne se sice dal trochu dohromady, ale stále není stoprocentně fit. V utkání s Nizozemcem Lootsmou však podal srdnatý výkon a prohrál až v tiebreaku třetí sady.

Velkého úspěchu dosáhl Jan Minář, bývalý 177. hráč světa, který již mezinárodní turnaje pravidelně neobjíždí a v Jablonci hraje první turnaj futures v této sezoně. Starší z bratrů Minářových v osmifinále poměřil síly se sedmým nasazeným Ukrajincem Danylem Kaleničenkem, jenž zejména v hale dosahuje skvělých výsledků. Český tenista ale dokázal favorizovaného soupeře překvapit a po výhře 6:2 a 6:4 se může radovat z postupu do dalšího kola.

Nasazená jednička turnaje Zdeněk Kolář si zopakoval s Markem Gengelem souboj z minulého týdne. Tehdy bylo střetnutí těchto hráčů nadmíru vyrovnané a první jmenovaný jej ovládl až nejmenším možným rozdílem v tiebreaku rozhodujícího třetího setu. Tentokrát do utkání lépe vstoupil Gengel, avšak Kolář ovládl druhý set jasným poměrem 6:1 a stav utkání vyrovnal. V rozhodujícím dějství měl ale opět navrch Marek Gengel a Zdeněk Kolář tak i nadále od srpna čeká na dva vyhrané zápasy v řadě.

Obrovskou bitvu ve čtvrtfinále svědli i čtvrtý nasazený Dominik Kellovský s Ondřejem Krstevem. Favorizovaný Kellovský, ale ve druhé sadě nevyužil dva mečboly a ve třetí ani vedení 5:1 a nakonec po více než dvou a půl hodinách hry padl po setech 6:4, 6:7(7) a 6:7(2).

Naopak s potvzením svého nasazení neměl nejmenší problémy Tomáš Papík, který ač nebyl se svým výkonem spokojen, tak kvalifikanta Michala Marka porazil hladce 6:3 a 6:4, když odvrátil všech osm brejkbolů.

Úvodní kolo čtyřhry nabídlo i další český souboj, v němž spolu poměřili síly Petr Nouza s Jakubem Novákem a Antonín Bolardt s Lukášem Poláčkem. V utkání, které nabídlo pouze jediný brejk, zvládli koncovky obou setů lépe první jmenovaní a v dalším kole mohou narazit na turnajové dvojky Dembeka s Majchrowiczem.

V dalším českém souboji si čtvrtí nasazení Matěj VocelPavlem Motlem dokázali poradit s na divokou kartu startujícím párem Antonín Štěpánek, Daniel Velek. Favorité toto utkání ovládli za pouhých 53 minut a soupeřům nabídli jediný brejkbol, který ovšem dokázali odvrátit.

Český souboj zvládli i Marek Gengel Davidem Poljakem, kteří za pouhých 47 minut přehráli na divokou kartu startující Davida Martínka Davidem Zelinkou, jenž si za celý zápas nevypracovali ani jeden brejkbol.

Své zkušenosti ve čtyřhře dokázali využít Michal Schmid s Michalem Fraňkem, kteří přehráli náhradníky Josefa Kůrku s Marko Pašaličem hladce ve dvou setech.

Těžký úkol měli František Pechala s Dominikem Langmajerem, kteří poměřili síly s nasazenými dvojkami Michalem Dembekem a Adamem Majchrowiczem. Na polské duo ale nestačili a podlehli mu dve dvou setech.

Závěr dne poté oživil souboj osmifinále čtyřhry, v němž nasazené jedničky Zdeněk Kolář s Danylem Kaleničenkem nestačily na mladý pár Ondřej Krstev, Patrik Rikl. První jmenovaní tak se tak v Jablonci dnes rozloučili s turnajem jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře.

2. kolo dvouhry

MATĚJ VOCEL - Niels Lootsma (NED) 7:6 (4), 2:6, 6:7 (3)
MICHAL SCHMID - PETR MICHNEV 6:4, 3:6, 3:6
ZDENĚK KOLÁŘ - MAREK GENGEL 4:6, 6:1, 3:6
PAVEL NEJEDLÝ - Lukáš Klein (SVK) 1:6, 1:6
JAN MINÁŘ - Danylo Kaleničenko (UKR) 6:2, 6:4
DOMINIK KELLOVSKÝ - ONDŘEJ KRSTEV 6:4, 6:7(7), 6:7(2)
Filip Veger (CRO) - Martin Blaško (SVK) 6:3, 3:6, 6:2
Michal Marko - TOMÁŠ PAPÍK 3:6, 4:6

1. kolo čtyřhry
FROMMEL, MRÁZEK - BLECHA, VACHTL 6:3, 3:6, 8:10
BOLARDT, POLÁČEK - NOUZA, NOVÁK 5:7, 6:7 (2)
GENGEL, POLJAK - MARTÍNEK, ZELINKA 6:1, 6:4
ŠTĚPÁNEK, VELEK - MOTL, VOCEL 4:6, 3:6
LANGMAJER, PECHALA - Dembek, Majchrowicz (POL) 4:6, 4:6
FRANĚK, SCHMID - KŮRKA, PAŠALIČ 6:3, 6:2
MICHNEV, NEJEDLÝ - Klein, Néma (SVK) bez boje
Kaleničenko (UKR), KOLÁŘ - KRSTEV, RIKL 3:6, 4:6

Jablonecký future den po dni

19.10.2016 Futures v Jablonci: Kolář úvodní zápas zvládl, postupuje dalších devět Čechů

18.10.2016 Futures v Jablonci: Do hlavní soutěže se kvalifikovali čtyři Češi

17.10.2016 Futures v Jablonci: Desítka Čechů uspěla v prvním kole kvalifikace