Extraliga jako návrat i pokračování dřiny. Je to dobrá cesta, shodují se české hvězdy

- Marek Bartošík

Tenisová extraliga slouží nejen českým tenistům a tenistkám jako pevný záchytný bod mezi koncem jedné a začátkem druhé sezóny. Program okolo této týmové soutěže se pro každého jednotlivce liší, za což může také stále přítomný covid-19. Zatímco pro jedny je letos extraliga pouze pokračováním série akcí, pro druhou skupinu znamená soutěž smíšených družstev ostrý návrat z dovolené.

„Samozřejmě nějaký ostrý zápas na turnaji bude něco jiného, ale přes extraligu je to dobrá cesta, která vždycky pomůže,“ povídal po svém vítězství během úvodního dne extraligy Lukáš Rosol.

Ostřílený český tenista ukončil sezónu už v září po Roland Garros, následný čas věnoval doléčení zranění a také přípravě a tréninku. „Teď je to hratelné,“ ví i díky extraligové zkušenosti Rosol.

Na poslední chvíli se do populární týmové akce rozhodla zapojit Petra Kvitová, jež byla největší hvězdou úvodního hracího dne. Dvojnásobná wimbledonská vítězka sice na Markétu Vondroušovou nestačila, extraligový start je však pro její přípravu důležitý.

„Kvůli zpestření a všemu jsem se rozhodla zasáhnout. Potřebuju vždy pár zápasů, abych se do toho dostala,“ přiznala Kvitová, jíž může dávka zápasového tempa pomoci třeba k úspěchu na Australian Open.

Stejný mač jistě zvedl sebevědomí Markétě Vondroušové, která od konce září i vinou covidu-19 nehrála. „Je to pro mě dobré vítězství. A hlavně je dobré si zahrát nějaký zápas,“ libovala si po triumfu nad Kvitovou.

Někteří, třeba jako Barbora Strýcová, si v rychlém halovém prostředí areálu Oáza Říčany můžou zkusit i své speciality. Elitní deblistka Strýcová tak často udivovala svými precizními voleji, které ji zdobily mimo jiné při tažení do semifinále loňského Wimbledonu.

„Povrch je hrozně rychlý. Sjíždí to, takže hra ze sítě funguje,“ poznamenala dvojka deblového žebříčku WTA.

Tenisový podklad hrál roli i v případě Michaela Vrbenského, který si ve dvou setech poradil s Adamem Pavláskem. Před pouhými dvanácti dny totiž Vrbenský ještě zápolil na portugalské antuce, tedy značně odlišného podkladu od rychlého „hardu“ v Říčanech.

„Na kurtu jsem se moc necítil. Nicméně jdu trénink po tréninku a postupně se to lepší,“ těší semifinalistu štvanického challengeru, vyhlížejícího další velké výsledky i v sezóně 2021.

Česká extraliga je vhodná zkrátka pro každého tenisového profesionála. Díky ní se může dostat do herní zátěže a praxe, užít si týmovou atmosféru a třeba i vyzkoušet oblíbené herní varianty. Je to zkrátka skvělý tenisový balíček se značkou „vše v jednom“.