Schwartzman o skromném původu: Přišli jsme o všechno, na turnajích jsme prodávali náramky

- Marek Bartošík

Kdo by ještě před pár lety tušil, že se Diego Schwartzman usadí v elitní desítce žebříčku ATP? Drobný Argentinec, měřící pouhých 170 centimetrů, na sebe dlouhá léta nijak výrazněji neupozorňoval. Mezi juniory byl nejlépe ve třetí stovce, také jeho přechod na profesionální okruh byl spíše pozvolnější. Nyní se však Schwartzman řadí mezi nejlepší tenisty na světě, což se s ohledem na nepřízeň osudu rovná malému zázraku.

Zapomeňte na prestižní tenisové akademie, na věhlasné trenéry a na velké juniorské turnaje. Hvězda Diega Schwartzmana se zrodila v naprosto jiných podmínkách.

Osmadvacetiletý argentinský tenista, jenž si nedávno poprvé v kariéře zahrál na Turnaji mistrů, zavzpomínal pro oficiální web ATP na své tenisové začátky. Během nich ho kromě nedostatečné výšky omezoval i nedostatek finančních prostředků.

„Mám horší problémy než to, že jsem o deset centimetrů menší než ostatní,“ odkázal na svůj skromný původ Schwartzman.

Jeho rodina sice nejprve zbohatla díky firmě na výrobu oblečení a šperků, v devadesátých letech však argentinská vláda omezila import do země, což mělo pro klan Schwartzmanů fatální následky.

„Rodina ztratila všechno. Můj otec utrácel peníze ve snaze dostat věci ze zahraničí do země, ale neměl šanci. Situace byla stále horší a horší. Moje matka zkoušela získat materiál na výrobu oblečení z Číny, ale do Argentiny zkrátka nešlo nic dostat,“ popisoval náročné poměry Schwartzman.

Mezi zápasy jsme běhali s taškou náramků
Diegovi rodiče, živící celkem čtyři děti, zanedlouho přišli o všechno. „Jelikož jsme neměli peníze, bylo pro mě těžké dělat nějaký sport,“ pokračoval ve svém povídání Schwartzman.

„S matkou jsem začal jezdit po mnoha turnajích. Otec mi sliboval, že zajistí pěkný hotel s televizí, počítačem, internetem a vším, co jsme potřebovali. Nicméně v našem hotelu nikdy nebyla televize a skoro na každém turnaji jsme s matkou sdíleli jednu postel. Bylo to stále dokola, ale neměli jsme na vybranou,“ zavzpomínal devátý hráč žebříčku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Diego Schwartzman (@dieschwartzman)

V jeden okamžik rodina dokonce sáhla po neprodaných zásobách gumových náramků, které následně matka a malý Diego prodávali přímo na turnajích.

„Když se na to dívám zpětně, byla to opravdu složitá situace. Ale zároveň to byla sranda. Pomáhal jsem matce prodávat náramky, totéž dělali ještě někteří další hráči. Mezi zápasy jsme běhali s taškou náramků a soutěžili jsme, kdo jich prodá nejvíc. Byly to vlastně dvě soutěže najednou – tenis a prodej náramků!“ líčil slavný tenista.

Klíčové období jeho kariéry nastalo, když bylo Diegovi přibližně patnáct let. „Mnoho lidí mi začalo pomáhat s financemi, cestováním, trenéry, zkrátka vším. Pro mě a mou rodinu to už bylo lehčí,“ zmínil.

Obdařen nevšední houževnatostí a konečně i potřebnými prostředky se mohl Schwartzman pokusit o průlom. A povedlo se. Aktuálně má na kontě tři tituly z turnajů ATP, letos si zahrál finále na Masters v Římě a semifinále na Roland Garros. Na londýnském Turnaji mistrů sice všechny tři zápasy prohrál, už jen samotná účast však byla obrovským úspěchem.

„Vždy jsem věřil své hře a své kariéře. Vždy jsem říkal, že to můžu zvládnout. Nikdy jsem si ale nedokázal představit, že by moje kariéra mohla být taková, jaká je nyní,“ doplnil skromný argentinský hrdina.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Diego Schwartzman (@dieschwartzman)