WTA

Kvitová začala studovat a těší se na další sezonu. Nastoupí na extralize?

- redakce

Letos vybojovala semifinále a čtvrtfinále grandslamu. Vinou celosvětové pandemie koronaviru však Petra Kvitová musela zapomenout na olympijské hry. Třicetiletá Češka je momentálně v České republice, po přípravě v Dubaji se chystá na blížící se Tenisovou extraligu. „Když to půjde, tak i ráda nastoupím do nějakého zápasu. Když ne, budu aspoň ostatním tleskat," smála se tradičně dobře naladěná Kvitová, která před novináři ohlásila i dva nové silné partnery – Audi a Mattoni.

„My i Petra máme společné motto – nikdy se nevzdáváme. Moc nás těší, že jsme navázali spolupráci. Určitě se postaráme o to, aby byla Petra dostatečně hydratovaná," promluvil se smíchem Alessandro Pasquale, zástupce Mattoni. K němu se přidal také zastupující člen Audi. „Heslem naší nové spolupráce s Petrou je ‚perfect match‘. Těšíme se na začátek naší společné kampaně s Petrou," prohlásil Jiří Beran.

Oblíbená česká tenistka by se tak od začátku roku měla začít objevovat v kampaních obou silných značek.

Mimo to bude poprvé jako třicátnice vyrážet do nové tenisové sezony, která je v mnoha ohledech nejistá. Otazník stále visí i nad prvním grandslamem sezony v Austrálii, který by měl netradičně začít na začátku února.

Za tradičních okolností by se sympatická tenistka už chystala na druhou stranu polokoule. Letos to však nejen u ní bude odlišné. „Původně jsme měli plán, že v půlce prosince poletíme do Austrálie. Měnit plány pro mě bylo těžké, a tak se musím připravit fyzicky i psychicky," říká Kvitová.

Příprava v Dubaji se vydařila
Na nadcházející sezonu se začala připravovat v Dubaji. „Byla to klasická příprava. Snažili jsme se, abych zesílila, byla výbušnější a abych se hlavně nezranila. Kluci mě dávali do kupy, abych mohla trénovat pořád dál a dál. Jezdíme tam každý rok a i tento to dopadlo všechno dobře," pochvalovala si bývalá druhá hráčka světového žebříčku dvouhry.

Jedním z prvních tenisových vrcholů ročníku 2021 bude Australian Open. „Plánuje se na začátek února. Celá přípravná fáze bude hodně dlouhá, ale aspoň nás po čtrnácti dnech v karanténě v Austrálii pustí do města a nebudeme muset do bubliny, což je fajn," těší Kvitovou.

Zatímco od srpnového návratu na kurty se turnaje musely obejít bez fanoušků, na úvodním grandslamu roku to vypadá nadějně. „Vím, že v Austrálii by diváci měli na tenise být, což je určitě dobré. Já vždycky hraju i pro ně, protože se na nás přijdou podívat, a dokonce si za to platí. Proto je pro mě mnohem lepší, když tam zase budou. Ale pokud by byl například Wimbledon bez lidí, tak by to bylo hodně smutné," povzdechla si zkušená Češka.

Fanouškům po celém světě dává optimismus i současná situace v Austrálii. „Čísla ohledně covidu jsou velice dobrá. Nedávno jsem si psala s Ash (Bartyovou – pozn. red.) a vypadá to tam dobře. My jsme tady měli lockdown, Ash mezitím hrála golfové turnaje, ona je šikovná," rozesmála se Kvitová.

Stejně jako řada dalších také Petra Kvitová letos zažila dvě trpká období. „Nejhorší pro mě byl první lockdown na jaře, kdy jsme nemohli trénovat. Teď už to beru, nic s tím neudělám, trápí se celý svět. Trpělivě čekám, co bude.“

Turnaje zvolí podle zdravého úsudku
Příští sezona bude minimálně na samém začátku znovu specifická. „Těším se na další rok, věřím, že budu schopná hrát a držet úroveň. Následující ročník bude opravdu těžký vzhledem ke covidu a všem opatřením, do toho máme i olympiádu. Chci se co nejlépe připravit právě na velké akce," cílí dvojnásobná wimbledonská šampionka.

„Plán turnajů budu brát týden od týdne. Grandslamy jsou priorita a pak budu naslouchat i svému tělu. Turnajový plán bude hodně nabitý a celá sezona bude náročná. Musím turnaje brát podle svého pocitu a rozumně," přibližuje.

Pokud se nic nezmění, tak by se v létě měly pořádat olympijské hry, které byly přeloženy na rok 2021 vinou koronavirové krize. „Věřím, že olympiáda bude. Mám ohledně toho pozitivní zprávy z Českého olympijského výboru. Pokud nás přijdou podpořit minimálně naši čeští sportovci, tak o atmosféru bude postaráno. I kdyby tam nebyli jiní diváci," má jasno Kvitová.

A zda by pro ni byl více zisk olympijského zlata, nebo grandslamu? „Příští rok bych si zvolila olympijské zlato a ten další grandslam," rozesmála přítomné novináře.

Momentálně ale její myšlenky směřují na Tenisovou extraligu, která by se v základních skupinách měla uskutečnit o víkendu. „Ode dneška jsem členkou přípravného kempu tady na Spartě. Jsem součástí týmu pro extraligu a když to půjde, tak i ráda nastoupím do nějakého zápasu. Když ne, budu aspoň ostatním tleskat," hodlá povzbudit svůj výběr.

Letos by ke všemu poslední dny v roce měla strávit v České republice. „Na Vánoce se hodně těším. Maminka určitě napeče, budou plné stoly, navíc jsem trojnásobná teta, takže budu na svátky i s dětmi. Cukroví bude, dárky budou... ty už mám všechny nakoupené," prozradila.

Během středeční tiskové konference na sebe také práskla, že se stala studentkou vysoké školy. „Nedávno jsem začala studovat Univerzitu Jana Amose Komenského, obor právo v podnikání. Už jsem jednou na univerzitě studovala jiný obor, ale pak jsem se vrátila zpět k tenisu. Teď se to snad v mé hlavě trochu změní a budu studiu věnovat víc času. Neberu to tak, že už se školou připravuju na život po kariéře. Spíš to dělám proto, aby mozek úplně nezměkl," pousmála se.


Galerie