Ceny WTA znají své držitelky. Hráčkou roku se stala mladá Američanka

- Jan Vojkůvka

Letošní ceny WTA znají své vítězky. V hlavní kategorii pro hráčku roku přitom nebylo až do vyhlášení vůbec jasné, kdo se může držitelkou prestižní trofeje stát. Nakonec se z vítězství raduje světová čtyřka Sofia Keninová, jež v roce 2020 získala svůj premiérový grandslamový titul.

Dvaadvacetiletá Američanka se hráčkou roku stala rozhodně zaslouženě. Nejen, že získala premiérový grandslamový titul na začátku roku, ale také v říjnu prošla do finále Roland Garros a navíc vybojovala titul na francouzském turnaji v Lyonu.

Rodačka z Moskvy, jejíž rodiče se do Spojených států přestěhovali jen pár měsíců po jejím narození, se navíc poprvé v kariéře dostala do osmifinále na US Open a ve světovém žebříčku se premiérově posunula na čtvrté místo.

V honbě za cenou pro hráčku roku dokázala Keninová porazit světovou dvojku Simonu Halepovou, vítězku US Open Naomi Ósakaovou, šampionku z Roland Garros Igu Šwiatekovou, a také Viktorii Azarenkovou a Arynu Sabalenkovou, jež měla úžasný závěr sezony.

Deblovým párem roku se stala francouzsko-maďarská dvojice Kristina Mladenovicová a Timea Babosová. Vítězky Australian Open a Roland Garros se na čele hlasování umístily před česko-tchajwanským párem Barborou Strýcovou a Su-wej Sie.

Hned dvě ceny obdržela Polka Iga Šwiateková. Ta získala cenu WTA Most Improved Player of the Year pro tenistku, která zaznamenala během sezony největší progres. Šwiateková senzačně ovládla letošní Roland Garros. Polská tenistka se může radovat také z ocenění WTA Fan Favorite, v níž hlasují tenisoví fanoušci.

Ocenění WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award získala Marie Bouzková. Více se této ceně věnujeme v samostatném článku.

Cenu WTA Newcomer of the Year, jež se uděluje hráčce, která v sezoně poprvé debutovala v elitní světové stovce, či dosáhla významných úspěchů, získala Argentinka Nadia Podoroská.

Třiadvacetiletá tenistka zahájila sezonu až ve třetí stovce světa, ale zakončila ji na úžasném 47. místě. K tomu jí dopomohl postup do semifinále Roland Garros, semifinále na Prague Open, semifinále na WTA v Newportu a také tři tituly na okruhu ITF.

Své ceny se dočkala také Viktoria Azarenková. Radovat se může z WTA Comeback Player of the Year, když loni ukončila sezonu v srpnu a na kurty se vrátila letos v březnu kvůli osobním důvodům. Ta prožila skutečně výtečné období po restartu sezony, když vyhrála Masters v New Yorku (náhrada za Cincinnati), došla do finále US Open a zahrála si o titul také v Ostravě.