Netradiční zakončení roku. Vítězky dvou letošních grandslamů hrají na turnaji ITF

- Marek Bartošík

Grandslamové šampionky na akci ITF? Ano, to je realita. Tímea Babosová a Kristina Mladenovicová, které letos ovládly Australian Open a Roland Garros, se tento týden účastní turnaje v Dubaji (dotace 100 tisíc dolarů). Maďarsko-francouzská dvojice vstoupila do podniku, jehož kategorie odpovídá kvalitnějšímu mužskému challengeru, hladkým vítězstvím 6:2 a 6:0 nad párem Sofia Šapatavová, Emily Webleyová-Smithová.

Světová trojka a čtyřka a proti nim hráčky číslo 154 a 163 deblového žebříčku WTA. Takové bylo složení jednoho ze zápasů prvního kola čtyřhry na turnaji ITF v Dubaji.

Zatímco u páru Babosová, Mladenovicová svítí v pavouku jednička pro nejvýše nasazené, jejich soupeřkám Šapatavové a Webleyové-Smithové zajistila start až divoká karta.

Není proto divu, že favoritky ztratily pouze dvě hry a za 51 minut prosvištěly do čtvrtfinále.

A jaké že jsou asi důvody k výjimečné účasti takových deblových hvězd na nepříliš prestižním turnaji? Za prvé by to mohla být prostá touha po zápolení na sklonku roku, jehož tenisový kalendář byl dost skromný. Za druhé je třeba zmínit, že Mladenovicová uvádí Dubaj jako svou rezidenci. Na tamním podniku nižší kategorie tudíž hraje už potřetí v řadě, debl tam však zatím odehrála jen před devíti lety.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kristina Mladenovic (@kristinamladenovic93)

Mimochodem pokud by nejvýše nasazené tenistky potvrdily roli favoritek i v dalších utkáních, navázaly by na pět let starý triumf ze stejné destinace. Tehdy však ovládly podnik kategorie WTA Premier 5, který měl 25krát vyšší finanční dotaci než ten aktuální.

Obě hráčky se představí také ve dvouhře. Zatímco Mladenovicová bude plnit roli nasazené jedničky, Babosová jako tenistka z druhé stovky žebříčku mezi nasazené nepatří.

V Dubaji zápolí také Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, Češky však hrají pouze singlovou soutěž.