Vítězná premiéra s italským parťákem! Kolář vybojoval třetí letošní titul

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář zakončil své působení na challengeru v Maie vítězně a vybojoval titul ve čtyřhře. Spolu s Italem Andreou Vavassorim porazili ve finále britsko-finskou dvojici Lloyda Glasspoola a Harriho Heliovaaru 6:3, 6:4. Český tenista získal v této sezoně už třetí deblovou trofej.

Čtyřiadvacetiletý Zdeněk Kolář spojil na challengeru v portugalské Maie poprvé v kariéře síly s Andreou Vavassorim. Jejich premiéra přitom nemohla dopadnout lépe. Po povedených výkonech v průběhu předchozích kol se jim povedlo v samotném finále zvítězit hladce ve dvou setech za pouhých 65 minut.

Turnajové trojky rozhodly o výhře v úvodním setu během šestého gemu, v němž poprvé v utkání prorazily servis britsko-finské dvojice a sadu následně doservírovaly. I druhý set začali Kolář s Vavassorim výtečně, sebrali soupeřům opět podání, ale vedení 1:0 nepřetavili v zisk rychlého náskoku.

Hned ve druhé hře se totiž Glasspoolovi s Heliovaarou povedlo své soky rebrejknout a srovnat na 1:1. Kolář se svým italským parťákem ovšem další komplikace už nepřipustili. V sedmém gemu vybojovali další, a tentokrát už rozhodující, brejk a sami už žádný brejkbol nenabídli.

Byť se Kolářovi letos ve dvouhře tolik nevedlo, ve čtyřhře prokázal parádní formu. V Maie se prokousal už do pátého letošního finále a s Vavassorim nakonec i získal třetí deblovou trofej v roce 2020. Celkově je to pro českého hráče už devátý titul ve čtyřhře na ATP Challenger Tour.

Triumf v Portugalsku pomůže Kolářovi poskočit také ve světovém žebříčku čtyřhry. Na něm se posune o 13 pozic na 138. místo světa.