Nišikori věří v lepší zítřky. Po sezoně hrůzy doufá v návrat mezi elitu

- Jan Vojkůvka

Japonský tenista Kei Nišikori má za sebou sezonu hrůzy. Kvůli loňské operaci lokte a letošnímu pozitivnímu testu na covid byl dlouhých 12 měsíců mimo hru, stihl odehrát jen šest zápasů, a to s bídnou bilancí 2 výher a 4 porážek. Bývalý čtvrtý hráč světa přesto věří, že v nadcházejícím roce dokáže znovu konkurovat těm nejlepším a letošní bídnou formu po dlouhé absenci nezopakuje.

Třicetiletý Japonec byl kvůli operaci ze hry celkem 10 měsíců, než se mohl vrátit do plnohodnotné přípravy. Vrátit se chtěl na americké turnaje, ale kvůli pozitivnímu testu na covid musel vzdát účast i na US Open. A tak se jeho pauza protáhla na celý rok.

Stihl tak absolvovat pouze antukovou sezonu. Návrat v Kitzbühelu mu přinesl porážku v prvním kole, stejně jako v Hamburku. Po jednom vítězství zapsal v Římě a na Roland Garros, ale celkově musel hodnotit svůj comeback špatně. Neprospělo mu ani to, že na kurtech strávil jen necelý měsíc.

„Kvůli pandemii se stihlo jen pár turnajů a moje sezona skončila ve chvíli, kdy jsem se konečně začal cítit dobře,“ litoval Nišikori, který po Roland Garros už k žádnému turnaji nenastoupil.

„Nemohu se ale dočkat příštího roku. Letos jsem nemohl konkurovat těm nejlepším, ale chci se na tu úroveň dostat co nejdříve,“ uvedl bojovně pro japonský deník Kyodo. Jeho hlavní motivací jsou přitom domácí olympijské hry v Tokiu, kde by se chtěl prosadit.

„Ruka se uzdravila docela slušně. Olympiáda je jedním z cílů, na které se chci připravit, samozřejmě za předpokladu, že se uskuteční,“ dodal Japonec, který během kariéry vybojoval už 12 titulů na okruhu ATP a za normálních okolností by patřil mezi spolufavority na zisk olympijské medaile.

Jenže kromě soupeřů se bude muset vypořádat i s tím, že rok byl mimo kurty a že mezi mladými tenisty roste další silná konkurence, která může Nišikorimu návrat mezi elitu výrazně zkomplikovat.